Patru chestori grei din IGPR - MAI figureaza pe lista cu dosarele de mare coruptie date in lucru de procurorul general Ilie Botos la 13 iulie a.c. Cap de dosar de cercetare penala (nr. 732/P/2005, la Parchetul General) este fostul ministru secretar de stat (PSD) Toma Zaharia - supranumit "generalul heroina".

Alaturi de Toma Zaharia apar in documentele PG nume grele din varful MAI, mai precis chestorii Gheorghe Carp, Anton Gagiu si Mihai Badescu, cercetati pentru ilegalitatile din afacerea securizarii frontierelor.

Procurorii lui Ilie Botos s-au sesizat din oficiu, in primavara acestui an, asupra dezvaluirilor din presa referitoare la ilegalitatile ce ar fi fost comise de anumiti reprezentanti ai MAI.

In anul 2004, MAI a incheiat contractul cu o firma germana (EADS) pentru securizarea frontierelor Romaniei, potrivit standardelor impuse de UE, in perspectiva integrarii. Este vorba despre trucarea licitatiei, operatiune prin care statul roman urma sa fie pagubit cu sute de milioane de euro.

Abuz in serviciu in forma calificata

In documentul nr. 1978/2005/ Parchetul General, intitulat "Situatia cauzelor de coruptie la serviciul de urmarire penala", reprezentantii IGPR - MAI apar ca faptuitori, cercetati pentru posibila savarsire a infractiunilor prevazute de art. 246 CP, cu aplicarea art. 248 CP.

Mai exact, se cerceteaza comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, in forma calificata, cu consecinte deosebit de grave contra intereselor publice.

Sesizarea din oficiu a procurorilor s-a facut asupra urmatorului fapt, consemnat de procurorii anchetatori, care au demarat deja primele cercetari: "In cursul negocierii clauzelor contractului de realizare a studiului de fezabilitate pentru securizarea frontierei, incheiat cu firma germana Bearing Point, au acceptat un pret mai mare decat cel pentru care MAI ii mandatase".

Instrumentarea acestui dosar constituie, potrivit unor surse judiciare, o premiera pentru activitatea PG din ultimii 50-60 de ani, data fiind greutatea numelor si a functiilor detinute de faptuitorii cercetati pentru fapte grave de coruptie.

Fostul ministru (PSD) secretar de stat la MAI Toma Zaharia este acum general in rezerva, adica un politist pensionat la cerere ("oboseala"), dupa ce a primit uriase sume compensatorii de la stat. Sume numai bune pentru achitat daunele create statului roman prin trucarea licitatiei EADS.