Ridiculizat adesea de Ion Iliescu, Mircea Geoana a rabufnit, ieri, public: „La sase luni de la Congres, dl. Iliescu are obligatia sa respecte conduita generala a partidului.

Inainte de a pune etichete liderilor, trebuie sa inteleaga ca PSD o rupe dramatic cu trecutul sau comunist si criptocomunist (...) Amaraciunea si rana sufleteasca e un lucru, respectarea statutului este alt lucru (...) Nimeni n-are apanajul criticii in acest partid si nici atributul intelepciunii".

Atata, desi Ioan Rus il sfatuise sa reactioneze mult mai agresiv la carcoteala neintrerupta a lui Iliescu. Ieri, membrilor Biroului Permanent National (BPN) li se pusese in mape ultimul interviu al lui Iliescu, in care spusese ca Geoana este „handicapat" de lipsa experientei politice.

Lamurita asupra acestui ultim afront, conducerea PSD i-a dat lui Geoana acordul sa fie rau. Astfel, el a venit in fata presei cu un mesaj agresiv la adresa celor care-i contesta autoritatea. „Decizia BPN este ca, din acest moment, sa manifestam intoleranta maxima fata de cei ce nesocotesc linia generala a partidului".

In plus, el a spus ca „cei ce alimenteaza in presa ideea asa-zisului Congres extraordinar vor avea de suferit sanctiunea partidului nostru".

Iorgovan, „exclusul" de serviciu

Care este linia generala si care sunt cei ce nu o respecta? Geoana a raspuns hotarat la prima intrebare („Statutul este Biblie si Constitutie pentru toti!"), dar s-a inmuiat la cea de-a doua.

Singurul nominalizat a fost Antonie Iorgovan, despre care a spus ca-l paste excluderea pentru declaratiile injurioase facute la adresa lui Ioan Rus. „Domnul Iorgovan nu reprezinta o voce a partidului nostru.

Nu are dezlegare sa vorbeasca", a spus Geoana, care a rugat organizatia de bastina a lui Iorgovan, cea de Prahova, sa tina cont de „circumstantele agravante" cand va judeca excluderea lui Iorgovan din PSD.

Amintindu-i-se ca Iliescu, si nu Iorgovan, i-a aruncat in fata lui Rus „miscarea subversiva" de la Congres, Geoana a raspuns: „Daca dlui Iliescu ii putem gasi o anumita rezerva de a reactiona, care este pe cale de a se sfarsi, dl. Iorgovan nu are nici o calitate sa vorbeasca despre asa ceva.

Daca este portavoce pentru nu stiu ce curent din partid, sa o faca singur".

Dupa ce s-a racorit la partid, Geoana s-a dus la Senat, unde i-a explicat lui Ion Iliescu, in biroul acestuia, ca a facut niste declaratii mai tari de dimineata. Dupa care, cei doi au venit in sedinta de grup cu mesaje de calmare a atmosferei.

Iliescu: „Sunteti groaznici! Ce vreti, ma?!"

Iorgovan a reactionat: „Pai, iara?! Am mai fost sanctionat o data. Tema Congresului nu este a mea, ci a sa. Dl Geoana are o problema cu Iorgovan".

Iliescu a reactionat nervos: „Nu comentez nimic!" Sacait de presa, Iliescu s-a ambalat: „Sunteti groaznici! Ce vreti, ma?! Nu ma intereseaza! Ce mai vreti, ma, de la mine, ca va tineti dupa mine ca niste umbre..."

Spre seara, iliescianul Razvan Theodorescu a tras concluzia zilei: „PSD a ajuns la punctul cel mai inalt al democratiei sale: nimeni nu mai are nici un fel de autoritate..."