Codruta, facultatile tehnice in acea vreme - in destul de mare parte - aveau o selectie foarte dura. Nu pentru ca si eu am fost pe acolo dar de exemplu, eu am fost admis la electronica-tc la cluj cu 8.8 intr-un concurs cu 3-4 candidati/loc - cu 7.5 s-a picat! (si nu erau multe locuri) Probele erau analiza matematica, algebra si fizica si aveau grad de dificultate foarte mare.

oricat de smecher si norocos ai fi fost, daca nu stiai bine despre ce e vorba, puteai sa mergi la pescuit sau la mare, nu avea sens sa te prezinti. listele de picati erau interminabile, acum e invers... nu zic ca era mai simplu in alte parti. la medicina erau chiar cate 6 candidati pe loc si mediile cu care se pica erau uriase.

bref, nu intra cine vroia, iar in facultate daca nu stiai te picau si punct - puteai repeta anul. situatia s-a deteriorat dupa 90, universitatile tehnice au ramas in pana de studenti - o scurta vreme dar suficient ca sa intre in panica. atunci au infiintat tot felul de sectii interdisiplinare, au redus standardele, puteai trece prin facultate ca prin branza.

acum situatia e si-si, sunt sectii penibile dar sunt iarasi specializari tehnice foarte tari, cu concurenta mare.

Daca e insa sa vorbim despre situatie in general, eu cred ca si acum deficitar e modul in care se face selectia candidatilor. Bacul nefiind uniform peste tot nu mi se pare o buna solutie, dar din pacate multe facultati il folosesc ca baza unica de selectie.

SI acum vezi picati la admitere cu medii uriase (8.5) dar lista celor care au 10 la bac e interminabila si nu stiu cat spune despre valoarea celor care au acele note sau despre liceele pe care le-au absolvit - mai nimic!

Problema d ebaza insa, uriasa, e cauzata nu de admitere ci de modul in acre se desfasoara apoi lucrurile, generat de "filosofia" sistemului de bugetare a universitatilor de stat: conteaza doar cantitatea de studenti pe care o ai in sistem la un moment dat. nu exista nici un alt criteriu de performanta academiica luat in considerare. si asta este extrem de grav!

Cris