Prezent in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, vicepresedintele PNL, Theodor Melescanu, a declarat ca incompatibilitatea dintre functia de parlamentar si cea de lider sindical va fi eliminata din viitorul statut. Potrivit lui Melescanu, liderii sindicali vor putea fi doar membri de partid.

"Am discutat chiar azi la Consiliul National de Conducere al Aliantei ca in viitorul statut al parlamentarilor, al deputatilor si al senatorilor, sa prevedem si anumite incompatibilitati si una din incompatibilitati este aceea de a fi lider sindical si, in acelasi timp, a fi in politica in mod vizibil", a spus Theodor Melescanu.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a afirmat ca social-democratii nu au avut nici o contributie la declansarea grevei sindicalistilor de la metrou, care sunt condusi de deputatul PSD Ioan Radoi. El a refuzat sa spuna daca PSD va accepta sa nu-i mai puna pe liderii sindicali pe viitoarele liste de parlamentari, inainte ca problema sa fie discutata in partid.

UDMR este de acord sa rediscute capitolul privind autonomia culturala

Intervievat telefonic, in emisiunea Romania la Raport, senatorul Peter Eckstein Kovacs a spus ca UDMR nu se opune ca Legea statutului minoritatilor sa fie modificata conform recomandarilor facute de inaltul comisar OSCE pentru minoritati si ale Comisiei de la Venetia.

"In legatura cu autonomia culturala, este o singura observatie. Sunt nuantate raporturile de competenta intre organele administrative statale, respectiv consiliul autonomiilor culturale, ceea ce este de discutat, se poate face.

Dar, cele doua expertize sunt pentru autonomie culturala, iar discursul PSD-ului, ma rog, a unor reprezentanti, dar si declaratii oficiale ale partidului vorbesc despre altceva. Vorbesc despre segregationism, de federalizare, vorbesc despre altceva, cand este vorba de autonomie culturala, care, prin definitie, nu are o dimensiune teritoriala", a declarat senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

In replica, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a spus ca acceptarea de catre UDMR a expertizelor celor doua institutii europene va schimba si atitudinea social-democratilor, iar "PSD va privi dintr-o cu totul alta perspectiva aceasta lege".

"In conditiile in care acest lucru se intampla si legile devin euroconforme sub aspectul evaluarii celor doua institutii, PSD va aborda extrem de bine aceasta chestiune.

In legatura cu problema autonomiei culturale si teritoriu, deja comisia juridica a Consiliului Europei s-a pronuntat in urma cu doua zile, spunand ca, indiferent de reglementarile nationale nu trebuie sa existe nici o legatura intre conceptul de autonomie culturala, care, in sine, este bun si chestiunea teritoriului", a afirmat Cristian Diaconescu.

PSD se tot gandeste la alegeri anticipate

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a afirmat ca PSD se gandeste la alegeri anticipate prin sustinerea unui guvern minoritar PNL. In emisiunea Romania la Raport el a spus ca "nu trebuie eliminata o asemenea varianta, daca vor continua crizele politice din cadrul coalitiei".

Intrebat cum vede PSD schimbarea majoritatii parlamentare, Diaconescu a declarat:

"Nu neaparat schimbarea de majoritate in Parlament ar reprezenta singura cale spre alegeri anticipate. Daca vor interveni lucruri, situatii deosebit de grave , nu cred ca este rau sa ne gandim la orice fel de mecanism politic inclusiv cel legat de alegeri anticipate".