Cea mai mare companie de telecomunicatii din Ungaria, Magyar Telekom, a anuntat marti, achizitionarea companiei bulgare Orbitel, contra sumei de opt milioane euro, informeaza BusinessWeek.

Potrivit BusinessWeek, care citeaza Associated Press , compania maghiara intentioneaza ca in 2006 sa intre pe piata rezidentiala din Romania prin intermediul subsidiarei din Romania, firma Combridge.

Magyar Telekom, companie la care actionar majoritar este Deutsche Telekom, a oferit suma de opt milioane euro pentru pachetul integral de actiuni al companiei bulgare Orbitel. Compania a mai anuntat ca va mai investi inca sapte milioane euro, pentru a dezvolta serviciile oferite de operatorul de telecomunicatii bulgar.

Compania ungara care are deja o prezenta solida in Balcani, cu investitii in Macedonia si Muntenegru, a anuntat ca intentioneaza sa se extinda in tarile invecinate si in Estul Europei.

"Piata locala nu ne mai ofera oportunitati de crestere, asa ca am intrat pe piata internationala", a declarat Elek Straub, presedintele Magyar Telekom, citat de BusinessWeek.

Compania planuieste ca in 2006 sa intre pe piata rezidentiala din Romania, prin intermediul companiei Combridge. In august 2005, compania Magyar Telekom si-a deschis o subsidiara in Ucraina. De asemenea ungurii sunt cu privirile atintite pe Serbia unde doua companii de stat care activeaza in sectorul telecomunicatiilor asteapta sa fie privatizate.

Orbitel care pana acum a tintit piata business, planuieste sa penetreze piata rezidentiala in 2007. Compania bulgara are 133 de angajati iar in 2004 a obtinut profituri de 9,3 milioane euro. Tranzactia se va finaliza cel mai probabil in ianuarie 2006.