Apararea lui Saddam Hussein a parasit sala de judecata, luni dimineata, imediat dupa ce a fost reluat procesul fostului presedinte irakian, datorita refuzului judecatorului de a-i permite o pledoarie prin care contesta legitimitatea tribunalului lui Ramsey Clark, secretarul american de justitie in administratia Johnson, transmite Associated Press.

Clark a solicitat doar doua minute pentru a-si prezenta argumentarea. Judecatorul Rizgar Mohammed Amin a justificat refuzul prin regulamentul tribunalului, conform caruia numai avocatul principal al lui Sadam Hussein se poate adresa Curtii in timpul audierilor. In conditiile in care avocatii apararii au parasit sala de judecata,

Saddam a respins numirea unor avocati care sa-i apere. "Aceasta este legea americana, si nu reflecta suveranitatea irakiana!" a declarat fostul presedinte irakian.

Clark a incercat timp de 15 minute sa se adreseze Curtii, dar judecatorul l-a impiedicat sa vorbeasca sustinand ca araba este singura limba legitima folosita in Tribunal.

Curtea va numi alti avocati. Amin a cerut o pauza de 20 de minute, dupa care procesul s-a reluat.

Amin a acordat mai tarziu cinci minute lui Ramsey Clark sa-si prezinte oral argumentele, in acest scurt timp incluzand si traducerea din engleza in araba

.Apararea a insistat ca problema legitimitatii trebuie stabilita inainte de a trece la chestiuni de substanta. Judecatorul sustine ca Tribunalul este legitim, fiind stabilit in conformitate cu legislatia aprobata de un guvern irakian.

Avocatul principal al lui Saddam, Khalil al-Dulaimi, a solicitat Curtii sa intrerupa audierile pana se stabileste problema legitimitatii, dar judecatorul a hotarat ca procesul va continua in paralel cu deliberarile asupra acestui aspect.

Procesul intentat fostului presedinte irakian Saddam Hussein a fost reluat pe 28 noiembrie la Bagdad. Fostul dictator si cei sapte inculpati, ajutoare de incredere ale lui Saddam, sunt acuzati de masacrarea a 148 de localnici siiti din Dujail.

Dupa cinci saptamani de suspendare, Inaltul tribunal penal irakian din Bagdad reluase audierile in prezenta inculpatilor, a echipei avocatilor apararii si a consilierilor juridici internationali. Pe 28 noiembrie insa, Curtea a amanat procesul pana pe 5 decembrie, in urma nemultumirii inculpatilor de avocatii numiti de Curte.

Ramsey Clark s-a alaturat recent echipei de avocati ai apararii lui Saddam Hussein, in calitate de consilier.