Vanzarile externe de alimente ecologice scad pe seama consumului intern in crestere

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) se asteapta ca, incepand cu anul 2006, producatorii interni de produse ecologice sa vanda mai mult pe piata romaneasca. Astfel, este estimata o crestere cu 15% fata de anul 2005. In acelasi timp, se apreciaza ca la export va ajunge doar 55% din productia romaneasca de produse ecologice, fata de 70% in anul 2005.

Previziunile se bazeaza pe faptul ca, in ultimul an, s-a constatat o crestere a vanzarilor la produsele ecologice pe piata autohtona. In plus, de anul viitor vor fi majorate si subventiile pentru cei care practica acest tip de agricultura. Spre exemplu, pentru crescatorii de vaci in sistem ecologic se acorda in plus 1,5 milioane lei pentru fiecare animal.

Pretul, in functie de locatie

In ultimii ani, dezvoltarea agriculturii ecologice s-a resimtit nu numai in ceea ce priveste numarul de hectare cultivate, ci si in productiile realizate. Astfel, daca la nivelul anului 2000 productia de „ecologice" era de 13.502 tone, in 2004 aceasta a ajuns la aproape 100.000 de tone.

In 2000, suprafata ocupata de culturi ecologice era de doar 17.438 de hectare, in timp ce pentru 2005 a fost programata cultivarea unei suprafete de 104.000 hectare. Preturile practicate de producatorii ecologici, sunt, in medie, de 1,5 ori mai mari fata de cele practicate pentru produsele conventionale.

De exemplu, o paine costa circa 1,9 lei noi, un kilogram de faina 2,7 lei, iar o sticla cu vin de 750 mililitri - 13 lei. De asemenea, pretul produselor difera si in functie de locul in care sunt vandute. Daca luati din magazin un suc, va costa circa 5 lei noi, insa daca stati la hotel si doriti sa consumati un suc ecologic veti plati dublu.

Etape

> afli mai intai care sunt organismele ce se ocupa cu certificarea, inspectia si acreditarea produselor ecologice

> dupa ce ti-ai ales organismul de acreditare, te prezinti la responsabilul cu agricultura ecologica din cadrul directiei agricole din zona

> aici completezi o fisa de inregistrare pe care o lasi la directia agricola de unde va fi trimisa la Ministerul Agriculturii

> inchei contractul cu organismul de acreditare

> astepti inspectia organismului ales pe locul unde va exista cultura ecologica.

Articol integral in EVZ