Statul roman va primi, in urma privatizarii BCR, peste 2 miliarde de euro de la Erste Bank Austria. Anuntul a fost facut, miercuri, de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Redactorul sef al revistei "Bilant", Constantin Rudnitchi, a declarat, pentru Hotnews.ro, ca, prin privatizarea BCR, s-a incheiat, in mare parte, procesul de privatizare a sistemului bancar din Romania.

"Chiar daca este o mare bucurie ca s-a privatizat BCR-ul, nu putem sa nu ne punem intrebarea daca era nevoie cu adevarat de aceasta privatizare", a precizat Rudnitchi. El a subliniat ca nevoia de privatizare a BCR vine din anii 90, cand banca raspundea unor comenzi primite de la stat.

In acea perioada, BCR era utilizata de stat pentru acordarea unor credite pentru anumite companii de stat ( unele dintre ele neperformante). BCR a raspuns unor comenzi de stat, cand a cumparat titlurile emise de Ministerul Finantelor - a spus Rudnitchi.

"Se impune, mai degraba, privatizarea CEC decat privatizarea BCR", a adaugat Rudnitchi, mentionand ca CEC-ul a avut o alta traiectorie decat Banca Comerciala Romana.

Erste Bank, castigatoarea celei mai mari banci romanesti, BCR, estimeaza ca procesul de integrare a institutiei romanesti va avea costuri de 90 de milioane de euro. BCR va fi supusa unui amplu program de restructurare prin implementarea unor masuri specifice menite sa conduca pe termen lung la cresterea rentabilitatii capitalului angajat de la 17% la peste 35%.

Erste Bank a estimat pentru 2006 ajustari la valoarea neta a activelor de 100 milioane euro pentru provizioane privind creditele neperformante si de 100 milioane euro pentru alte ajustari, in conexiune cu taxele datorate.

In urma achizitiei, numarul de clienti ai Erste Bank va creste cu aproximativ 22%. Numarul de sucursale va creste cu 14% de la 2.369 la 2.708, iar baza de clienti potentiali se va mari de la 46 milioane la 68 milioane.

"Erste Bank a reusit sa negocieze o serie de clauze avantajoase in contract, respectiv anumite garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat pentru pachetul de 62% din totalul actiunilor BCR", se precizeaza intr-un comunicat al bancii dat publicitatii marti.

In plus, contractul prevede "accesul si influenta" imediate ale bancii austriece asupra BCR.

Potrivit comunicatului bancii, Erste Bank va infiinta un comitet consultativ de tranzitie, alcatuit din zece persoane, care vor acea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie.

Doi dintre membrii acestui comitet vor avea dreptul de a participa la toate reuniunile comitetului executivul si ale board-ului de supraveghere ale BCR, precum si la intalnirile actionarilor, in calitate de observatori, neavand drept de vot.