Toma Zaharia – chestor-sef (r), fost secretar de stat si prim-adjunct al ministrului de Interne, precum si fost sef al Politiei Capitalei – este cercetat de procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) pentru posibile fapte de abuz in serviciu, in afacerea "Frontiera".

Cauza: negocierea si semnarea a doua contracte de securizare a frontierelor cu firmele germane EADS si BEARIG POINT. Surse judiciare ne-au precizat ca, alaturi de Toma Zaharia, mai sunt anchetate de procurorii anticoruptie si alte nume grele din varful MAI, mai precis chestorii Gheorghe Carp, Anton Gagiu, Mihai Badescu si Mihai Tatut.

Verificarile efectuate anul trecut de Corpul de Control al MAI au aratat ca Studiul de fezabilitate al Bearig Point este, de fapt, o compilatie a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme, in folosul Politiei de Frontiera.

O dovada in acest sens este si faptul ca, la 15 iulie 2004, MAI a incheiat contractul cu Bearig Point, iar a doua zi, Studiul de fezabilitate a si fost predat partii romane.

Desi mandatul de negociere al Comisiei romane era de 500.000 euro, pentru Studiul de fezabilitate si Proiectul Tehnic, partea romana a fost de acord ca partea germana sa realizeze doar studiul, achitand, in acest sens, suma de 430.000 euro.

In ceea ce priveste contractul incheiat la 12 august 2004 cu EADS, si aici au fost descoperite nereguli de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei.

Astfel, pentru a se desfasura proiectul de securizare a frontierelor, la nivelul MAI s-a infiintat Unitatea de Management a Proiectului (UMP) pentru a urmari realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic.

Potrivit unor surse judiciare, chestorul Anton Gagiu, care era seful UMP, a intocmit un raport de suprafata in care a precizat ca a primit date si informatii de la 73 de firme care se ocupau cu producerea echipamentelor ce puteau fi utilizate de Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor.

Fara sa argumenteze pe ce criterii s-a bazat respectiva licitatie, Gagiu a apreciat ca doar 20 de societati ofertante au facut fata cerintelor UMP.

Apoi, din cele 20 de firme participante la licitatie, seful UMP a nominalizat patru, descriind sumar ofertele acestora, iar in finalul raportului a aratat ca firma EADS este cea castigatoare, intrucat este singura in masura sa elaboreze Programul General de realizare si implementare a Sistemului integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a

Romaniei. Din verificarile facute de Corpul de Control al MAI, reiese insa ca aceasta licitatie nu s-a facut conform procedurii, neexistand nici un fel de documentatie care sa ateste legalitatea respectivei licitatii.

In plus, raportul intocmit de Gagiu nu a fost avizat de catre nici una din directiile de specialitate din cadrul MAI, nu este semnat de nici un membru al vreunei comisii care sa fi analizat situatia sus mentionata si cuprinde afirmatii fara acoperire.

Aceleasi surse mai spun ca a doua zi chestorul Anton Gagiu a redactat un alt raport prin care s-a aratat ca firma EADS e singura care poate indeplini rolul de integrator de program.

Totodata, fara a se preciza in respectivul raport care au fost conditiile pe care celelalte firme nu le-au indeplinit, Gagiu a propus atribuirea contractului de securizare a frontierelor firmei EADS.

Acest raport a fost semnat de Anton Gagiu, cu avizul sefului Directiei Generale de Reglementari Judiciare, Mihai Badescu si a sefului Directiei Financiare, chestorul Ghesnoiu Nicolae. Apoi, raportul a fost prezentat spre aprobare chestorilor-sefi Gheorghe Carp si Toma Zaharia, care l-au semnat.

Articol integral in Gandul