Emisiunea recent gazduita de Channel 4 si in care Romania a fost prezentata drept tara unde investitiile in imobiliare au sanse sa inregistreze, in urmatorii zece ani, randamente de peste 400%, a provocat adevarate controverse pe piata. Unii jucatori de pe piata sunt siguri ca acest studiu ii va motiva si mai puternic pe britanici sa investeasca in proprietati romanesti.

Dimpotriva, altii sustin ca englezii nu vor lua in seama aprecierile unei „Mihaela Radulescu a Angliei", referindu-se la faptul ca analiza cu pricina a fost prezentata intr-o emisiune populara, „A Place in the Sun", realizata de Amanda Lamb, care s-a afirmat in Marea Britanie si ca fotomodel.

Randament fabulos

In topul tarilor in care plasamentele imobiliare aduc profituri uriase, Romania este lider. Britanicii au estimat ca, daca acum s-ar investi 100.000 de lire sterline intr-un imobil, peste zece ani, valoarea acestuia ar ajunge la 514.000 de lire sterline. Motivul? Economia tarii va avea numai de castigat dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana.

Studiul a reusit sa imparta lumea imobiliara romaneasca in doua tabere. Prima are serioase indoieli cu privire la sursele folosite si modul in care s-a calculat atat de exact nivelul randamentelor. Marea problema a informatiilor oferite de Channel 4 este ca sunt suspect de precise. Cu atat mai mult cu cat nu este precizata sursa de provenienta a acestor estimari.

Cealalta tabara aduce argumente cum ca randamentele anuntate sunt posibile si chiar firesti.

Insa, fie ca a fost vorba de o statistica serioasa sau doar de o campanie de marketing, show-ul chiar a trezit interesul englezilor pentru piata imobiliara romaneasca. Edward Russel, agentul imobiliar pe care Channel 4 l-a dat ca persoana de contact pentru Romania, ne-a declarat ca in primele zile de dupa emisiune a primit mult mai multe solicitari decat inainte.

Totusi, el a refuzat sa dea vreo cifra, spunand ca inca nu stie daca tendinta se va consolida. Russel sustine ca in prezent exista multi investitori interesati de Romania si ca are probleme in a gasi parteneri seriosi aici.

Ce inseamna 10 ani

Dincolo de efervescenta de moment, episodul ridica in mod serios problema despre cat de rentabile si cat de sigure sunt investitiile in Romania. Dan Ioan Popp, presedintele Impact, este de acord cu previziunile. „In mod cert, aceasta analiza exprima o realitate. Ne vine greu sa credem ca peste 10 ani preturile vor fi de patru ori mai mari.

Dar, daca in 1995, spuneai unui roman ca peste 10 ani, in Pipera, metrul patrat de teren se va vinde cu 250 euro, te credea nebun, pentru ca insemna o crestere de cateva zeci de ori", spune Popp.

„In ‘92-’96, ma simteam gunoier"

Omul de afaceri mai are si alte argumente: „In ‘92-’96, cand am facut cateva vizite in Marea Britanie si SUA, ma simteam gunoier. Anul trecut, aproape ca m-a speriat atentia extraordinara cu care m-au tratat britanicii. Toti ma intrebau de proprietatile de la noi, toti voiau sa investeasca.

Am cunoscut si romani care au stat afara 3-4 ani, iar acum tin la curent cateva companii britanice cu privire la mersul pietei imobiliare romanesti". Popp este convins ca britanicii vor investi masiv. „Vor veni si se vor juca cu apartamentele noastre. Vor face speculatii. La masa ruletei castigurilor, tot cei cu bani vor iesi fruntasi.

Si asta in vreme ce 95% din romani vor fi doar spectatori", a mai declarat Popp.

2006, anul marilor investitori

> Americanii de la Heitman LLC vor aloca 410 milioane dolari pentru plasamente imobiliare in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania

> Trieris Real Estate Fund, creat de Piraeus Grecia, va investi peste 50 milioane euro in pietele imobiliare din Romania si Bulgaria

> GTC Romania, dezvoltatorul celor mai mari cladiri de birouri din Capitala, Europe House si America House, intentioneaza sa demareze anul acesta alte patru proiecte a caror valoare totala depaseste 200 milioane euro

Articol integral in EVZ