De reforma in sanatate nu se mai amuza nimeni in ultimele zile. Ca numai de divertisment am avut parte, in ultima perioada, pe aceasta tema, care e pe cale sa ne devina fatala. In timp ce oamenii politici stabilesc adversarilor rendez-vous-uri pe la DNA, natiunea sta sa sucombe.

Basescu e urmarit penal, Tariceanu cam la fel, Nastase e anchetat, Copos asijderea, despre D.I.P. ce sa mai vorbim?! Se pregatesc si alti lideri marcanti ai PSD. Isteria e generalizata, la fel ca si manjeala. Coruptie sau nu - vor dovedi anchetele. Dar murdaria e groasa si urat mirositoare pentru toata clasa politica.

De la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta, politicienii s-au dedulcit la bani publici si au incercat apoi sa dea legi si norme de aplicare care sa-i faca albi ca neaua si puri ca nou-nascutii.

Cand am mai auzit, zilele acestea, ca si onorabilul liberal Titus Gheorghioff, care se spetea muncind sa-l dea jos pe Adrian Nastase de la sefia Camerei Deputatilor, a lins borcanul cu miere al banilor nemunciti, mi-am dat seama ca nu mai e nimic de facut.

Fiica distinsului liberal a plecat la studii, in Statele Unite ale Americii, pe banii Astra Vagoane din Arad, societate vai de capul ei, dar cu apetit pentru sponsorizarea odraslelor de politicieni.

Vreun amarat dintr-un orfelinat n-ar fi sponsorizat cu aproape sapte mii de euro, cat i-au dat Silviei Gheorghioff! Tot copiii, nepotii, sotiile si, in general, rudele politicienilor sa ia caimacul si conacul!

Responsabili pentru rana adanca lasata in puterea de a crede in bine a poporului roman sunt toti politicienii. Unii si-au bagat mana pe sub pulpana bugetelor de la centru, altii pe plan local. Acum sunt purtati pe la DNA doar cei cu nume mai sonore ori care au fost prea lacomi.

In rest, e o apa si-un pamant. Se mai intreaba ministrul sanatatii de ce oare, dupa 16 ani de tranzitie, bugetul acestui domeniu este tot subfinantat. Este si va fi in conti-nuare, cat timp chiar clasa politica da un viu exemplu afaceristilor verosi: ca statul trebuie jupuit, iar romanul prostit.

Cate sotii de ministri, fosti ministri, secretari de stat, directorasi ori parlamentari au firme care se ocupa de importul medicamentelor? O puzderie! Cate nu si-au creat exclusivitati in spitale si policlinici, pentru a fi asigurat cash-flow-ul firmelor-capusa? O groaza! Cate consumabile din spitale nu sunt „plimbate" prin firme ale rubedeniilor de oameni politici, chiar daca sunt niste „amarati" de primari sau consilieri locali?

Pana si mancarea din spitale, si detergentii pentru spalat cearsafurile paturilor unde zac romanii, si benzina ambulantelor, probabil si aerul - aerul conditionat, sigur! - trec prin manusitele dibace ale cunostintelor politicienilor nostri de ieri si de azi.

Ti se rupe sufletul cand ii vezi cum vorbesc despre coruptie, birocratie, prioritati, aderare si integrare.

Totul e o minciuna, imbracata in rochie de seara cu strasuri de prost gust, care nu pot straluci pe deasupra mizeriei lasate in urma de politicieni.

Celor care considera ca exagerez cu aceste cuvinte le sugerez sa intre intr-o farmacie oarecare, imediat dupa primele zile ale lunii, cand cu chiu, cu vai mai gasesti vreun medicament compensat. Cine e norocos mai traieste o luna.

Sute de mii de romani alearga disperati sa puna mana pe o reteta compensata macar, daca nu se poate gratuita. Plafoanele sunt cum sunt, si ca dansele suntem noi. Noi, cei care am permis sa fim condusi de gargaragii, care au un singur merit: si-au crescut nivelul de trai al propriilor familii.

Romanii care se imbolnavesc la mijlocul lunii si raman fara medicamente ar putea sa-si faca un partid. Partidul celor fara nici o speranta de mai bine. Vreodata, in aceasta viata. Cum sa traim, in acest fel, bine? Poate pe lumea cealalta...