Ca sa adune mai multi bani pentru Sanatate, guvernul, la sugestia presedintelui Traian Basescu, a inventat taxa pe viciu. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, zice ca fiecare pachet de tigari va costa, de la 1 martie, cu 7.000 lei vechi mai mult.

Tigarile se scumpesc cu 16.700 de lei

In schimb, producatorii de tigarete au alta parere. Ei cred ca, de fapt, cresterea reala va fi de 16.000 lei vechi, aspect confirmat si de surse din cadrul Ministerului Finantelor, care au precizat ca scumpirea exacta este de 16.700 de lei. Gilda Lazar, Director Corporate Affairs la JTI Romania, ne-a declarat ca prin introducerea taxei pe viciu va avea loc o dubla taxare.

„Orice taxa reprezinta un element de cost pentru firma. Acciza se calculeaza in functie de pretul de vanzare cu amanuntul, iar costurile formeaza pretul. Deci vom avea o taxa la taxa", a conchis Gilda Lazar.

Nicolaescu pune taxa pe „publicitate interzisa"

Contactat de „Evenimentul zilei", Nicolaescu a contrazis calculul Ministerului Finantelor. „Taxa pe viciu se va aplica ultima, peste ea nu va mai fi alta. Va fi un fel de contributie a importatorilor si exportatorilor", a afirmat acesta.

In replica, Gilda Lazar spune ca Nicolaescu nu cunoaste legile pe care coalitia din care face parte le-a adoptat. „Peste acciza nu se poate aplica nicio alta taxa de genul celei pe viciu, potrivit Codului Fiscal. Sa nu mai spun ca ministrul Nicolaescu a declarat ca, de la anul, va creste taxa pe publicitatea pe tutun. Or, de la anul publicitatea pe tutun va fi interzisa", a afirmat Gilda Lazar.

Ca urmare a introducerii acestei taxe pe viciu si a majorarii accizelor la tutun, la 1 iulie, conform calendarului convenit cu UE, un pachet de tigari va costa mai mult cu cel putin 20.000 de lei vechi.

Dubla impozitare este interzisa in UE

Taxa pe viciu nu are corespondent in spatiul comunitar, intrucat dubla impozitare este interzisa in UE. De altfel, Nicolaescu a recunoscut, nu de mult, ca s-a inspirat dintr-o lege aplicata in Turcia.

Modul cum se va colecta aceasta taxa se va stabili prin normele de aplicare a legii, norme ce vor fi aprobate probabil in luna februarie. Nicolaescu spune ca in 2006 se estimeaza ca din taxa pe viciu se vor strange 150 milioane de euro, iar anul viitor 200 milioane de euro.

70% din suma colectata va fi folosita pentru constructia de spitale noi, 25% pentru finantarea diferitelor programe de sanatate (SIDA, diabet, tuberculoza etc.), iar 5% vor intra intr-un fond de rezerva, fiind utilizati in caz de calamitati.

Doar 13 mii de miliarde in plus

Pensionarii care au mai mult de 9 milioane de lei venit vor plati de anul acesta, la fondul asigurarilor sociale de sanatate, in aceeasi masura in care contribuie un asigurat obisnuit, respectiv 6,5a din salariu. Masura se va aplica daca pachetul de reforma propus de Eugen Nicolaescu va trece de parlament.

„Sumele colectate de la cei cu pensii mari nu vor depasi 3 mii de miliarde de lei, ceea ce inseamna foarte putin", spune Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Doar 22.000 de pensionari din Romania castiga mai mult de noua milioane de lei. Din 2007, vor contribui la fondul de sanatate si restul pensionarilor. Pentru ei va plati statul.

„Estimam ca din contributia pensionarilor, din drepturi de autor se vor colecta anul viitor in jur de 13 mii de miliarde de lei vechi", afirma ministrul Eugen Nicolaescu. Banii vor fi investiti in imbunatatirea serviciilor medicale din ambulatorii, suportarea de medicamente compensate si gratuite, marirea salariilor medicilor de familie si degrevarea spitalelor de cheltuieli suplimentare.

Un sistem similar a existat pana in 2003, cand la fondul asigurarilor de sanatate plateau atat pensionarii, cat si populatia activa.

Romanii care muncesc in strainatate si isi pastreaza domiciliul in tara sunt si ei vizati sa contribuie la fondul de sanatate din 2006, dar, spun reprezentantii CNAS, monitorizarea acestora ar putea costa mai mult decat ceea ce s-ar strange la fondul de sanatate.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei