Agentia Fitch Ratings a reafirmat marti, calificativul "B-" acordat Grupului Rompetrol si a scos in acelasi timp ratingul companiei de sub observatie, informeaza un comunicat de presa al agentiei internationale. La data de 9 decembrie 2005, Fitch plasase ratingul Rompetrol sub observatie, ca urmare a anuntului de cumparare a companiei franceze Dyneff.

Reafirmarea acestui rating este o confirmare a faptului ca preluarea celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff, nu va avea un impact material negativ asupra profilului financiar al companiei Rompetrol. Aceasta este si urmare a faptului ca Dyneff are un grad redus de indatorare.

In plus, profitul obtinut de Dyneff inainte de plata dobanzilor, a taxelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) se plaseaza la un nivel mult mai redus decat cel al Rompetrol.

"Expunerea catre Franta, o tara cu un climat economic, politic si legal mult mai stabil decat cel din Romania, ar putea fi perceputa ca un aspect pozitiv al companiei, din punctul de vedere al creditorilor", se arata in comunicatul de presa al agentiei internationale.

In acelasi timp, agentia Fitch considera ca achizitia Dyneff ar putea imbunatati profilul de afaceri al Rompetrol, prin oferirea de diversitate geografica. Pana recent, operatiunile Rompetrol se desfasurau in principal in Romania, prin intermediul Rompetrol Rafinare.

Desi preluarea Dyneff majoreaza gradul de integrare al Rompetrol in sectorul de retail, agentia Fitch Ratings considera ca nu se poate vorbi si de o integrare fizica, deoarece este putin probabil ca produsele rafinate in Romania sa fie transportate in Franta, ca urmare a costurilor ridicate de transport.

Fitch mai preconizeaza ca Rompetrol va utiliza drepturile Dyneff de utilizare a sistemului de oleoducte catre Europa Occidentala si a unitatilor de stocare.

Ratingul Rompetrol continua sa reflecte politica financiara agresiva a companiei, nivelul inalt de indatorare, volatilitatea fluxurilor de numerar precum si investigatia privind privatizarea rafinariei Petromidia. Analistii Fitch estimeaza ca in anul 2005, Rompetrol va inregistra rezultate record in privinta fluxurilor de numerar si EBITDA.

In primele noua luni ale anului 2005, Rompetrol Rafinare a obtinut EBITDA in valoare de 151 milioane de dolari, fata de 47 milioane de dolari cat inregistrase in perioada similara a anului 2004.