O serie de scrisori anonime agita apele in PSD, existand posibilitatea ca Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu sa fie exclusi din PSD pentru prejudiciile aduse imaginii partidului.

Nastase si DIP, propusi pentru excludere din PSD, titreaza Adevarul. Filialele PSD se revolta impotriva centrului si cer congres extraordinar si debarcarea lui Nastase, scrie Romania libera.

Pe Adrian Nastase il paste excluderea din PSD, Silvio Berlusconi, inculpat pentru coruptie, titreaza Gandul. Dan Ioan Popescu a aflat ieri, de ziua sa, ca este pasibil de excludere, evidentiaza Cotidianul.

Nastase si DIP, propusi pentru excludere din PSD

preluare din Adevarul

Pozitia lui Adrian Nastase in PSD este amenintata, aparand posibilitatea ca acestuia sa i se ceara saptamana viitoare demisia din partid.

Organizatia PSD Sector 1, din care face parte Adrian Nastase, nu exclude posibilitatea ca in cadrul sedintei de marti a Biroului Executiv sa se discute despre problemele de imagine ale unor lideri PSD, printre care Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu.

Sorin Oprescu a recunoscut ca la el au ajuns "zeci de foi, semnate sau anonime, care cereau demisia", invocand in primul rand faptul ca, prin problemele de imagine pe care le are, Adrian Nastase prejudiciaza imaginea partidului.

"O multime de oameni ai muncii, prin scrisorile lor, prin bagatul pe sub usa si prin lipsa responsabilitatii, de cele mai multe ori, ma refer la semnaturi, pentru ca sunt anonime, au inceput sa ceara asa ceva", a precizat Oprescu.

"Am considerat ca am de discutat cu presedintii de sectoare pentru a-mi spune foarte clar ce dimensiuni are fenomenul asta in organizatii.

Daca intr-adevar acest fenomen are o dimensiune, chiar daca nu este pe ordinea de zi, sunt convins ca trebuie sa ma prezint acolo cu parerea colegilor mei", a precizat Oprescu, referindu-se la mandatul cu care organizatia PSD Bucuresti se va prezenta la intalnirea conducerii centrale a partidului cu sefii de organizatii, care va avea loc miercuri.

"Daca insa este o dimensiune a unui foc pe care oricum si-l pun membrii nostri de partid la fundulet, asa cum isi pun toti, in toate partidele, atunci nu il vom baga in seama", a spus Oprescu.

Citeste articolul integral in Adevarul

Congres extraordinar si debarcarea lui Nastase

preluare din Romania libera

Presedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca marti conducerea filialei va supune la vot propunerile de excludere din partid a lui Adrian Nastase si a lui Dan Ioan Popescu.

Subiectul excluderii celor doi din PSD a fost dezbatut in organizatia Bucuresti din momentul in care acestia s-au autosuspendat mai de voie, mai obligati de colegi din functiile de conducere pe care le-au detinut la nivel central, insa de fiecare data cand s-a pus problema sanctionarii lor concrete, liderii partidului au evitat sa-si asume raspunderea unui astfel de gest radical.

Acum insa presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, sustine ca "exista semnale nu numai din cadrul filialei, ci de la nivel national" de la membrii care cer excluderea lui Nastase din partid. "O multime de oameni ai muncii mi-au strecurat pe sub usa scrisori incercand sa-mi ceara asa ceva.

E un grup de oameni care are de platit niste polite, sunt speculatii si rautati si dorinta de a impinge randul in fata, de a grabi lucrurile", a declarat Oprescu intr-o conferinta de presa. Acesta a aratat ca "nu stie" cat de tare afecteaza imaginea PSD implicarea lui Nastase si a lui Dan Ioan Popescu in anchetele la DNA.

Presedintele interimar al filialei a explicat ca i-a cerut presedintelui filialei de sector unde sunt membri Nastase si DIP, "sa-i spuna ce dimensiuni are aceasta poveste", astfel incat sa judece daca este cazul sau nu sa se puna in discutie sanctionarea celor doi, avand in vedere ca miercuri va avea loc in Kiseleff o intalnire a conducerii centrale cu sefii organizatiilor judetene si acolo PSD

Bucuresti trebuie sa prezinte un raport privind masurile luate in cazul "Nastase - DIP". Sorin Oprescu a apreciat ca "incapatanarea cu care Adrian Nastase se agata de functii a deranjat probabil o seama de colegi", insa, in opinia liderului PSD Bucuresti, "votul de corectitudine ar fi solidaritatea cu un om care nu a fost inca condamnat".

Se inmultesc invinuirile

Presedintele filialei sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat ca marti se va intruni Biroul de Conducere al organizatiei si se va supune votului "un punct de vedere in ceea ce priveste situatia lui DIP si a lui Adrian Nastase". "Orice este posibil", a afirmat Tudorache, inclusiv excluderea acestora din partid.

Seful de la Sectorul 1 a mai precizat ca propunerea de sanctionare a lui Nastase si DIP se va adopta sau se va respinge prin vot secret, "deoarece nu dorim sa se faca presiuni asupra membrilor".

Tudorache are un motiv personal in a urmari eliminarea lui Nastase, avand in vedere ca, in urma cu un an, Nastase personal a ordonat ca in raportul Consiliului de Integritate al partidului privitor la scandalul Hayssam, sa fie trecuti ca tapi ispasitori pentru aducerea lui Hayssam in partid Dan Tudorache, Mircea Ursache, Nora Rebreanu si Petre Salcudeanu.

Mircea Ursache si Nora Rebreanu au demisionat din partid in semn de protest fata de invinuirea lor, iar Petre Salcudeanu a murit dupa cateva saptamani.

Nastase este de altfel acuzat de membrii PSD Bucuresti ca este vinovat pentru moartea lui Petre Salcudean, spunand ca acesta era grav bolnav si invinuirea sa pentru aducerea sirianului in partid, astfel incat sa scape basma curata adevaratii vinovati, i-ar fi agravat acestuia boala.

Citeste articolul integral in Romania libera

Pe Adrian Nastase il paste excluderea din PSD, Silvio Berlusconi, inculpat pentru coruptie

preluare din Gandul

Subiectul excluderii lui Adrian Nastase din PSD in urma invinuirii sale pentru luarea de mita revine, din nou, in discutia partidului. De aceasta data, indepartarea lui Nastase e ceruta printr-o serie de anonime, sosite atat pe adresa filialei Bucuresti a partidului, cat si a organizatiei sectorului 1, unde este inscris Nastase.

Organizatia de sector va decide marti, prin vot secret, daca va cere sau nu excluderea din PSD a presedintelui Camerei Deputatilor.

„O multime de oameni ai muncii, prin scrisorile lor, prin bagatul pe sub usa si prin lipsa responsabilitatii, pentru ca sunt anonime, au inceput sa ceara asa ceva", a anuntat, ieri, presedintele organizatiei bucurestene a PSD, Sorin Oprescu.

In epistolele misterioase, autorii denunta prejudiciile imense pe care le aduce partidului Adrian Nastase prin probleme sale cu Justitia. Nu se stie deocamdata cu exactitate despre cate scrisori e vorba.

„Eu am primit zece foi nesemnate pe care le-am aruncat la cos", a explicat Oprescu, adaugand insa ca, daca e vorba de un fenomen in organizatiile PSD, atunci subiectul trebuie discutat la reuniunea de miercuri a liderilor partidului din teritoriu.

Oprescu nu a exclus nici varianta ca Adrian Nastase sa fie victima unei conspiratii a inamicilor din PSD, „oameni care au niste polite de platit". „Poate si incapatanarea lui din anumite momente sa fi deranjat, sa fi suparat o serie intreaga de colegi ai nostri", a spus el.

Un alt pesedist gata sa-l atace pe autosuspendatul Nastase este baronul de Vrancea Marian Oprisan: „PSD l-a ajutat foarte mult pe Nastase, asa cum si Adrian Nastase a facut multe lucruri pentru partid. Acum domnia sa trebuie sa ajute PSD.

Adrian Nastase are posibilitatea sa demisioneze, sa se supuna judecatii Justitiei, pentru ca judecatorii sunt garantii statului de drept si sa-si dovedeasca nevinovatia", a declarat, ieri, seful filialei vrancene, controlata de la Bucuresti de Miron Mitrea.

Excluderea, pusa in discutia organizatiei de sector

Procedural, excluderea lui Nastase poate fi solicitata de organizatia PSD sector 1. Biroul executiv al filialei de sector va comunica hotararea de excludere a membrilor Consiliului National al Partidului, singurul for care are dreptul sa-l dea afara din PSD pe Adrian Nastase.

Sedinta organizatiei va fi condusa de Dan Tudorache, presedintele filialei. Acesta spune ca atitudinea membrilor de partid din sectorul sau fata de Adrian Nastase s-a schimbat brusc in ultima luna. „La inceputul perioadei, oamenii il sustineau.

Cu trecerea timpului, aceiasi oameni deja isi schimbasera parerea", a explicat el.

Tudorache nu este nici el imaculat. Anul trecut a fost sanctionat de conducerea partidului, care i-a retras pentru doi ani sprijinul politic, din cauza legaturilor sale cu sirianul Omar Hayssam.

In ciuda pedepsei, Tudorache a ramas in functie, iar voci din partid spun ca si-a mentinut postul gratie juramintelor de credinta facute lui Mircea Geoana.

Seful pesedistilor de la sectorul 1 promite ca la sfarsitul sedintei de marti organizatia va avea un „mandat" in ceea ce il priveste pe Adrian Nastase.

In sedinta de la sectorul 1 va fi luat in discutie si statutul unui alt personaj cu greutate in partid: Dan Ioan Popescu, amenintat si el cu excluderea, dupa cum a anuntat liderul de sector Dan Tudorache.

Fostul ministru al Economiei a parut dezamagit de colegii sai, in special de Tudorache, pe care el l-a pus sef: „Am crezut ca propun un om de caracter, ca presedintele sectorului 1 e un om corect, desi ulterior am avut informatii ca are probleme penale in cursul carierei", s-a plans DIP.

Vestea eventualei excluderi a picat destul de prost pentru Dan Ioan Popescu, tocmai in ziua in care implinea 58 de ani. Protocolul s-a pastrat si in cazul sau. Chiar daca e cu un picior afara din partid, Dan Ioan Popescu a primit felicitari calduroase de la Ion Iliescu, Adrian Nastase, Doru Ioan Taracila sau Ion Solcanu.

D. M. Popescu: „E o problema care preocupa partidul"

Presedintele executiv interimar al PSD, Dan Mircea Popescu, a evitat, vineri, sa se pronunte asupra unei eventuale excluderi din partid a lui Adrian Nastase, dar a apreciat ca aceasta chestiune preocupa partidul si trebuie solutionata „intr-un fel sau altul".

Intrebat daca situatia ar putea fi solutionata de partid sau daca Adrian Nastase ar trebui sa se retraga din PSD, Dan Mircea Popescu a spus ca „modalitatile sunt multiple", dar ca, „in orice caz, o asemenea problema in mod inevitabil va fi pusa".

El a mai declarat ca aceasta problema a revenit si in discutiile de vineri din cadrul Consiliului Judetean al PSD Suceava si „revine cu pregnanta si in discutiile din alte organizatii judetene".

„Este o problema care preocupa partidul si care trebuie solutionata intr-un fel sau altul", a adaugat Dan Mircea Popescu.

Citeste articolul integral in Gandul

„Oamenii muncii" cer capetele lui Nastase si DIP

preluare din Cotidianul

Adrian Nastase, membru al PSD sector 1, a aflat ieri, oficial, ca eventuala sa demitere din partid va fi discutata de structurile de conducere locale si centrale saptamina viitoare, marti si miercuri. In paralel, este posibil sa se discute si excluderea lui Dan Ioan Popescu, fostul sef al organizatiei bucurestene.

Senatorul Sorin Oprescu, liderul interimar al organizatiei PSD Bucuresti, a recunoscut ieri ca in partid au aparut solicitari de excludere a fostului premier din cauza prejudiciilor de imagine aduse PSD: „Eu stiu mai mult din cauza ca o multime de oameni ai muncii, prin scrisorile lor, prin bagatul pe sub usa si prin lipsa responsabilitatii de cele mai multe ori, ma refer la semnaturi, pentru ca sint anonime, au inceput sa ceara asa ceva".

Tudorache a luat avint

Replicile diplomatice ale lui Oprescu au fost sustinute de afirmatiile lui Daniel Tudorache, seful PSD sector 1, unde Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu figureaza ca membri cotizanti. Tudorache a spus ca marti, la sector, va avea loc o sedinta largita, unde „este posibil sa se discute" si despre demiterile celor doi grei ai partidului.

Soarta politica a lui Nastase si Popescu a devenit incerta, deoarece „oamenii care, la inceputul perioadei, ii sustineau sau erau de acord cu sustinerea, cu trecerea timpului, aceiasi oameni si-au schimbat opinia", potrivit declaratiilor lui Tudorache.

Speriat de ceea ce a spus, Tudorache si-a aratat regretul ca a dat dovada de atita curaj: „As fi vrut sa nu se stie de sedinta de marti pentru a nu se face presiuni asupra celor 15 colegi din filiala sector 1 care vor lua, prin vot secret, o decizie".

Oprescu masoara „dimensiunea fenomenului"

Sorin Oprescu a recunoscut ca in PSD Bucuresti se vorbeste din ce in ce mai insistent despre posibila demitere a lui Nastase si Popescu si ca este obligat sa se prezinte miercuri, la reuniunea conducerii centrale a partidului cu liderii organizatiilor judetene, cu o propunere in acest sens:

„Am considerat ca am de discutat cu presedintii de sectoare pentru a-mi spune foarte clar ce dimensiuni are fenomenul asta in organizatii. Daca intr-adevar acest fenomen are o dimensiune, sint convins ca trebuie sa ma prezint acolo cu parerea colegilor mei".

Vesti proaste de ziua lui DIP

In timp ce Oprescu si Tudorache vorbeau, la etajul patru al sediului partidului, despre situatia critica in care se afla cei doi fosti lideri, DIP isi sarbatorea ziua de nastere la etajul trei, inconjurat de majoritatea consilierilor si membrilor de partid care au demisionat din PSD dupa ce el nu a mai fost sef. „Constat ca am avut o mina proasta atunci cind l-am pus pe Tudorache sef.

Se vad acum lipsa de caracter, incultura si lipsa de onestitate". Soarta lui DIP nu este atit de tragica precum a lui Nastase. Liderii PSD ne-au spus ca Popescu nu va fi demis, fapt pe care chiar Oprescu i l-a transmis, ieri, direct lui DIP, cind l-a felicitat de ziua sa.

Citeste articolul integral in Cotidianul