Tergiversarea institutiilor statului in listarea societatilor din portofoliul Fondului Proprietatea nu poate afecta cotarea acestuia la Bursa, considera presedintele consiliului de supraveghere a fondului, Nicolae Ivan.

"Acest aspect nu are cum sa afecteze Fondul Proprietatea in niciun fel", a explicat ieri acesta in cadrul unei intalniri cu ziaristii.

Potrivit articolului 11 din Legea 247/2005, "pana la constituirea Fondului Proprietatea, Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului, Ministerul Transporturilor si Ministerul Finantelor Publice au obligatia de a demara procedurile legale necesare pentru initierea, derularea si incheierea de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5%, emise de societatile

comerciale din portofoliu, care nu fac obiectul unei strategii de privatizare, precum si admiterea acestora la tranzactionare pe o piata operata de Bursa de Valori Bucuresti".

Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu au putut fi contactati, ieri, pentru a comenta modul in care nerespectarea acestui articol ar putea afecta listarea fondului la Bursa.

"Asa cum prevede si legea, obligatia listarii societatilor din portofoliu revine exclusiv institutiilor statului, si acestea trebuie trase la raspundere pentru intarzierea termenelor", a subliniat Ivan.

Presedintele consiliului de supraveghere a mai explicat ca, in momentul de fata, fondul intentioneaza sa intre in grafic cu operatiunile care vizeaza, efectiv, activitatea sa, respectiv atribuirea de actiuni si oferirea posibilitatii tranzactionarii cat mai rapide a acestora, urmand ca, la jumatatea lunii aprilie, sa fie depusa la CNVM cererea de listare.

Reafirmand imposibilitatea vanzarii actiunilor pana la listarea fondului, Ivan a declarat ca a fost propus guvernului un mecanism alternativ care se va referi la titluri si optiuni, si nu la actiuni.

"Este posibil chiar sa se listeze titlurile si optiunile inaintea actiunilor", a adaugat Ivan. Reprezentantul Fondului Proprietatii a declarat ca, daca CNVM nu aproba listarea Fondului sau procedura devine complicata, ar dori ca titlurile sa fie tranzactionate la Bursa din Londra.

In portofoliul fondului sunt cuprinse actiuni de la 120 de companii romanesti, iar capitalul social initial va fi de 14,24 miliarde de lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 1 RON.