Din 2003, numarul nasterilor creste constant, tendinta care se va mentine si dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Numarul romancelor care aduc pe lume copii este intr-o crestere constanta. Numai in 2004 s-au nascut cu aproape 5.000 de copii mai mult decat in 2003.

Orasencele nasc mai multi copii decat femeile de la tara. Totodata, a scazut numarul femeilor casnice care fac copii si a crescut numarul mamicilor cu studii superioare. Previziunea expertilor este una pozitiva: natalitatea va creste in continuare. Care este explicatia?

Mai multi nou-nascuti decat avorturi

Pe de-o parte, specialistii de la Institutul National de Statistica spun ca este pentru prima data dupa 1990 cand numarul nou-nascutilor este mai mare decat cel al avorturilor.

Dr. Silvia Stoicescu, neonatolog la Maternitatea Polizu din Bucuresti, este impresionata de tendinta de crestere a natalitatii. Ea sustine ca "este posibil sa asistam curand la un "baby-boom"".

Cu micutii care au venit pe lume anul trecut la Maternitatea Polizu s-ar putea umple cam sase gradinite obisnuite. Numai anul trecut s-au nascut la Polizu cu 600 mai multi copii decat in 2004.

"Interzicerea avorturilor inainte de 1989 a dus la scaderea numarului de femei fertile pentru ca se faceau chiuretaje pe ascuns", mai spune medicul, adaugand ca indicele de fertilitate (cati copii poate naste in medie o femeie) a revenit acum la normal.

Dr. Serban Nicolescu, ginecolog la Spitalul Polizu, spune ca rata natalitatii "si-a revenit" inca de acum patru ani, dar, crede el, cresterile sunt destul de lente.

"La nivel national, indicele de natalitate a fost de 9,7 nascuti la o mie de locuitori, in 2002, apoi de 9,8, la mie, in 2003, si a ajuns la 10 la mie, in 2004", descrie medicul situatia valabila la nivelul intregii tari.

El spune insa ca aceasta crestere nu inseamna atat de mult, tinand cont de faptul ca multe dintre tinerele mame nasc copii pe care nu si-i doresc. "Nivelul de educatie este in continuare foarte scazut. Sunt multe femei care nasc doar pentru ca "asa a fost sa fie", motiv pentru care nu vin regulat la controale", afirma dr. Nicolescu.

Copii pe "banda rulanta"

Si la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, copiii "curg pe banda rulanta", dupa cum se exprima medicii.

Numai anul trecut au venit pe lume 4.400 de micuti, zilnic nascandu-se intre 20-25 de bebelusi. "Se naste "angro", iar de multe ori suntem nevoiti sa trimitem mamicile acasa dupa doua-trei zile pentru ca nu avem loc sa le tinem in spital", povesteste dr. Ana Culcer, neonatolog la Spitalul Universitar.

"Decreteii" fac copii

Sociologii sunt de parere ca aceasta crestere ar putea avea legatura cu faptul ca generatia anilor 1967-1970 a ajuns acum la perioada fertila. "Este vorba despre o generatie numeroasa si este posibil sa aiba loc o oarecare crestere a fertilitatii", este de parere Mircea Kivu, sociolog la IMAS.

Un alt factor care a influentat cresterea natalitatii ar fi cel economic. "Statisticile arata ca in Romania se inregistreaza o oarecare crestere a consumului si a veniturilor. Si in anii ‘60, cand a avut loc acel "baby-boom", a fost vorba tot despre o redresare economica", completeaza Kivu.

Previziuni contrazise

Justificari economice sunt acceptate si de directorul CURS, sociologul Sebastian Lazaroiu: "Cresterea economica de dupa 2000 s-a simtit la buzunare mai tarziu, prin 2003.

O anumita stabilitate a dat si scaderea inflatiei". El adauga faptul ca foarte important este si ca tinerii isi pot lua o casa prin credit.

Lazaroiu mai spune ca aceasta crestere a natalitatii contrazice previziunile care estimau ca populatia Romaniei va scadea dramatic. "Natalitatea va creste in continuare, insa la un moment dat se va stabiliza", afirma specialistul.

In plus, speranta de viata va creste, vom avea batrani care vor trai mai mult, iar echilibrul va veni si din acest aspect, insa asta se va intampla ceva mai tarziu, in 20-30 de ani.

Ajutorul pentru mame

Specialistii mai aduc aminte si de ajutorul financiar de 8.000.000 de lei pe care tinerele mame care au lucrat cu carte de munca il primesc lunar de la stat.

"Pentru multe femei, aceasta suma depaseste un salariu si, pe langa bani, au implinirea de a deveni mame", crede dr. Stoicescu.

Printre tinerele mamici insa, parerile sunt impartite. O fosta angajata la o firma de incaltaminte, recunoaste ca a ales sa fie mama in loc sa lucreze si pentru ca salariul ei nu depasea 5.000.000 de lei.

"Mai bine stau de drag cu copilasul acasa", afirma Mariana Tanase.

"Nu alocatia de la stat m-a determinat sa raman gravida. Imi doream mult o fetita si asa m-am hotarat sa fac al doilea copil", povesteste Gabriela Enache, 29 de ani.

Ponderea copiilor nascuti de mame casnice se situeaza in continuare la un nivel destul de ridicat, 51,5%, dar se constata o scadere comparativ cu anii anteriori, arata date ale Institutului National de Statistica (INS).

"Sunt, de asemenea, tot mai multe mame cu pregatire superioara. Proportia acestora a atins 10,5% in 2004, fata de 9,2% in 2003", ne-a declarat Marcela Postelnicu, de la Oficiul de Studii si Proiectii Demografice din cadrul INS.

Suntem la nivelul Greciei si al Italiei

O femeie naste, in medie, un copil, dar majoritatea mamicilor spun ca isi doresc doi. Indicele de fertilitate este in prezent de 1,3. "Suntem cam la nivelul Greciei si al Italiei.

La acest capitol, cel mai bine stau tarile scandinave, precum Suedia si Danemarca, unde se inregistreaza un indice al fertilitatii de 1,75, respectiv 1,78", ne-a mai spus Marcela Postelnicu.

In Romania, judetele cu fertilitatea cea mai scazuta sunt Brasov, Cluj, Hunedoara, Olt, Timis si municipiul Bucuresti (o femeie naste 1,2 copii), iar cel mai bine stau judetele din Moldova - Botosani si Suceava -, unde se inregistreaza 1,6 copii la o femeie.

Relatii extraconjugale si copii din flori

A crescut si numarul de copii nascuti in afara casatoriei. Anul trecut, ponderea acestora a ajuns la 29,4%, fata de 28,2% in 2003, arata date al Institutului National de Statistica.

"Factorii care au dus la aceste rezultate sunt, pe de-o parte, mentalitatile in schimbare, acceptarea relatiilor de concubinaj, accentuarea feminismului, dar si relatiile accidentale, ale caror consecinte sunt nasterile nedorite", explica psihologul Augustin Cambosie, copresedinte al Societatii Romane de Psihoterapie.

Fata de oras, la sate se nasc cu peste 6% mai multi copii in afara casatoriilor, arata date ale INS.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei