Ne-am fi asteptat ca asemenea liste sa le dezvaluie CNSAS, dar din cele 9.000 de dosare puse la dispozitie de SRI n-au aparut decat cateva sute de nume.

In lipsa deconspirarii securistilor de catre institutia abilitata, am ajuns printr-un noroc la o alta institutie a statului: "Cei 3R". Institutie care colecta deseuri (materiale refolosibile), cunoscuta si sub numele DCA, iar dupa aceea IRVMR.

Dupa episodul Berevoiesti, Procuratura a efectuat o ancheta pentru depistarea vinovatilor. Numai ca s-au cautat pretexte si documente care sa dovedeasca ca un camion intreg cu dosare ale Securitatii nu mai prezenta niciun interes... operativ, fiind "materiale maculatura".

Aceiasi securisti care colcaiau in noul SRI au mai scotocit prin arhive si au gasit pentru indulgentul procuror un tabel cu "cadrele" Directiei I care aveau obligatia sa colecteze materiale refolosibile, intr-o ampla actiune initiata de Ceausescu, cu sloganul "Cei 3 R".

Iata, banala lista a recuperatorilor de deseuri de hartie si textile ii deconspira, desi in acesti 16 ani s-a facut orice numai sa ramana ferecate numele fostilor ofiteri.

Din tabelul cu "situatia colectarii" ne-au atras atentia numele a trei securisti notorii: colonelul Nicolae Bordeianu, cel care a pus la cale transportul la Berevoiesti, fostul sef al Directiei I, colonelul Gheorghe Ratiu, si prietenul nostru, Marian Ureche, care a ajuns sef la SIPA. "Tabelul" a fost intocmit in anii 1988 sau 1989.

Cat "steril" o mai persista la "servicii" din aceasta lista? Cate dosare, dintre cele 1.319.699 au instrumentat vajnicii recuperatori de deseuri de hartie, textile si borcane? Cati dintre acestia mai bantuie prin media de varsta a noilor servicii? Cati or fi facut "politie politica"? Cati au fost "patrioti"?

Suntem interesati de evolutia acestor onorabili domni de la Directia l. Iar pana la 50.000 de securisti mai este de sapat.

Asadar, onorabilii securisti de la "Intaia" erau bine camuflati in colectori de materiale refolosibile. Cine si-ar fi imaginat ca vom afla lista unei directii a cooperativei "Ochiul si timpanul" - cea mai temuta, pentru ca ii urmarea pe romani - dintr-o lista cu evidenta colectarii deseurilor?

Cu asemenea lista unii ar trage concluzia ca durii Directiei I au fost nevinovati, n-au facut niciun rau, n-au distrus vieti, si-au servit patria: au colectat maculatura. Securitatea a fost o organizatie de binefacere.

Ani de zile SRI a refuzat accesul la dosare pentru ca s-ar fi ajuns chiar la cei "reciclati" in noua Securitate. Numai ca pentru groapa de la Berevoiesti, ticsita de dosare, n-au primit bonuri care sa dovedeasca ca au colectat deseuri.

Acum va putem confirma si noi, stimati cititori: Securistii n-au facut politie politica, au colectat deseuri.

Securisti de la "Intaia" - dubla identificare

Directia I a Securitatii a fost una dintre structurile cu cel mai pronuntat caracter represiv (in anii '70 l-a avut sef pe cunoscutul satrap Nicolae Plesita).

Am comparat "Tabelul cu situatia colectarii deseurilor de hartie si textile" cu lista intocmita de istoricul Marius Oprea (pe baza declaratiilor celor care si-au vazut dosarele) si cu Armagedon 7. Identificarea am facut-o si pentru a demonstra ca "Tabelul" este autentic, deci si numele securistilor de la Directia I.

In listele lui Oprea apar uneori doar numele ofiterilor, nu si prenumele. Suntem acum in masura sa le completam, in baza "Tabelului": Doban (Adrian), Nicola (Nicolae), Blaj. (Paraschiv).

Lista gasita de noi la... DCA nu cuprinde decat cadrele de la centru, de la Bucuresti, nu si cele de la judete, care erau subordonate Directiei I.

ACHIM VICTOR - capitan MI, Directia I. In 1973 semneaza o nota informativa in care sursa "Ruxandra" ofera informatii despre sursele de venit ale lui Paul Goma. La 3 iulie 1973, intr-o alta nota informativa, sursa "Ruxandra" informeaza despre discutiile lui Paul Goma cu diversi scriitori.

La 20 iulie 1973, in alta nota, raporteaza despre patrunderea in locuinta lui Paul Goma in vederea controlarii valizei cu care el a fost in iunie 1972 la Paris. Dupa 1990, Victor Achim a fost destul de inspirat incat sa renunte la vechea activitate, despre care spune si astazi ca a reprezentat cel mai important lucru din viata lui. Intre timp, ca orice securist normal, Achim a intrat in afaceri.

Si pentru ca obiceiurile proaste nu se uita usor, Achim, care pana in 1989 a lucrat la "Arta si cultura", este acum proprietarul Editurii Paco. Daca il intrebi despre trecutul lui de securist, spune ca el nu a facut politie politica, ci munca de informatii. A slujit Patria.

Astazi face acelasi lucru, din moment ce colonei si generali precum Dumitru Tabacaru, Marian Ureche sau Ion Stanescu publica la Editura Paco carti despre rolul Securitatii in apararea sigurantei nationale.

ANASTASIU GABRIEL - in 1985 lt.-col., sef de serviciu, DSS, Directia I.

Primeste o nota informativa care contine material referitor la Doina Cornea. In 1981 era maior, sef Serviciul l, Inspectoratul Judetean Dolj al MI. Intr-o nota din 21 octombrie 1981 cere aprobarea publicarii in Occident a unei scrisori "anonime" prin care sa fie compromis Vasile Gavrilescu.

BADEA ION - in 1969 este lt., inspector l, CSS. La 13 septembrie 1969 semneaza un raport in care ofera informatii despre Lungu Constantin si despre persoanele cu care acesta are legaturi in Bucuresti.

BLAJ (PARASCHIV - n.r.) - in 1966 este capitan. La 6 august 1966, sursa George Stancu informeaza despre o intalnire avuta cu Paul Goma.

TRAIAN CICEO - fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii. Inainte de decembrie 1989, a lucrat la Paris, sub acoperire diplomatica. Au existat suspiciuni ca ar fi fost racolat de serviciile speciale franceze. A fost transferat la Directia I. Cu toate acestea, a ajuns in SRI general de brigada.

A actionat in directia contracararii iredentismului, extremismului si separatismului pe motive etnice. In martie 1998, datorita inclinatiilor sale bahice, a fost indepartat din SRI.

DOBAN (ADRIAN - n.r.) - fost ofiter de Securitate, specializat in partide politice burgheze si fosti condamnati politici. Este cel ce a gestionat dosarul de urmarit informativ al filosofului Constantin Noica. In SRI, in vara lui 2000, sub gradul de colonel, era coordonatorul sectorului servicii paralele de informatii din Diviziunea A a SRI.

NICOLAE GOIA - fost ofiter de Securitate. In prezent, membru al conducerii Serviciului de Informatii Externe. In februarie 2002 a fost inaintat la gradul de general de brigada.

GHEORGHE HUIDU - fost ofiter de Securitate, care a avut in supraveghere Radiodifuziunea romana. Dupa decembrie 1989 a fost recuperat de SRI sub gradul de colonel. In locuinta sa s-a realizat proiectul revistei extremiste Europa, condusa de Ilie Neacsu, fost deputat PRM, trecut cu arme si bagaje la PSD.

VASILE MALUREANU - colonel in structurile Directiei I. General in structurile actualului Serviciu Roman de Informatii.

NICOLA (NICOLAE - n.r.) - in 1989 era col. DSS, Directia I (UM 0610/113). La 14 noiembrie 1989 primeste o nota care reproduce o convorbire telefonica dintre Banyai Petru si "Flory".

Articol integral in Romania Libera