Apele umflate ale Dunarii au continuat sa faca pagube in localitatile situate pe cursul fluviului. 12 judete sunt in alerta, peste 600 de persoane au fost evacuate si peste 500 de case inundate.

Debitele Dunarii cresc continuu in amonte de Calarasi. Autoritatile asteapta, pana luni, o crestere a nivelului apei cu 25-35 cm.

In aceste conditii luni, vor fi create doua brese in diguri pentru noi deversari controlate. Ministrul Sulfina Barbu a anuntat ca una se va face in judetul Calarasi, pe bratul Borcea, iar cealalta in judetul Ialomita, in apropierea comunei Facaeni. Animalele sunt evacuate din aceste zone.

La Facaieni, autoritatile au inceput duminica seara deversarea controlata peste o suprafata de 6.000 de hectare. Proprietarii terenurilor inundate in acest mod au protestat fata de masurile autoritatilor desi au fost anuntati ca vor primi despagubiri pentru culturile pierdute.

In localitatea Rast din judetul Dolj, apele au inundat duminica noaptea numeroase locuinte si aproximativ 300 de persoane au fost evacuate din calea apelor revarsate. In Dolj, 15 case s-au prabusit pana acum, din cauza apelor.

In judetul Constanta, la Harsova, Dunarea a inundat numeroase gospodarii iar apa a ajuns pe alocuri la jumatate de metru. Zeci de familii au fost evacuate si inca sute de persoane stau pregatite sa plece din locuinte daca apa va mai creste.

La Fetesti in judetul Ialomita, Dunarea a crescut, sambata noaptea cu 15 cm si se asteapta in continuare cresterea debitului fluviului. Digul care apara de ape cartierul Fetesti Sat poate fi depasit in orice moment.

Si la Galati situatia este grava, dupa ce nivelul Dunarii a depasit cu doi centrimetri nivelul istoric inregistrat in 1970. Cota la Galati este de 634 de cm.

Autoritatile au inceput construirea primului dig de protectie care sa apere cartierele situate aproape de malul Dunarii. Punctul de trecere bac de la Braila a fost inchis.

In Tulcea, digurile mult prea solicitate de presiunea apelor Dunarii au inceput sa cedeze pe alocuri. Apa se infiltreaza si inunda locuinte, terenuri agricole, ferme piscicole. Alte 17 case au fost inundate la Patlageanca si tot satul este cuprins de ape. 100 de locuinte sunt grav afectate, transmite Radio Romania Actualitati.

Localnicii au acceptat, duminica, sa fie evacuati pe un ponton-dormitor, pentru a-si supraveghea locuintele si agoniseala de o viata. La Salceni, apa s-a infiltrat in dig si autoritatile locale au inceput evacuarea animalelor si pregatirea populatiei.

De duminica, circulatia navelor maritime si a ambarcatiunilor rapide este interzisa totalmente pe intreg sectorul Dunarii, de la Sulina la Galati, si in Delta Dunarii.

Starea de alerta se mentine la Cozia, in judetul Mehedinti unde numarul evacuatilor din care apelor a ajuns la 30.

Debitele raurilor din judetul Timis sunt duminica in scadere, dupa ce in ultimele zile au afectat mai multe localitati.

Sambata seara au aparut primele rapoarte care indica o usoara scadere a nivelului Dunarii, dar situatia ramane in continuare critica.

In ultimele zile, fluviul a devenit amenintator, iar hidrologii estimasera ca s-ar putea depasi debitul maxim istoric de 15.900 de metri cubi pe secunda.