Dupa trei luni succesive de prabusire a creditelor in valuta acordate de banci, in luna martie au infrunzit iar imprumuturile in euro, dolari si, mai nou, franci elvetieni, in conditiile in care dobanzile la creditele in lei s-au mai umflat.

Nu a fost vorba de o crestere spectaculoasa a creditelor imobiliare, ci a celor de consum, a caror volum in valuta a inverzit de mai bine de trei ori in comparatie cu luna februarie.

Dobanzile mai mici cu care se dau aceste credite, in comparatie cu cele in lei, tin piept masurilor luate de Banca Nationala de limitare a creditelor in valuta, prin impunerea unor rezerve minime obligatorii tot mai mari (ajunse la 40% in martie) pe care trebuie sa le imobilizeze bancile.

Crestere record a creditelor in martie

Asadar, creditele in valuta au crescut in martie, conform datelor BNR, cu 3,8%, dupa scaderile de 2,4% in februarie, 1,6% in ianuarie si 2,3% in decembrie. Revenirea creditelor in valuta nu s-a facut totusi in detrimentul celor in lei, acestea majorandu-se, la randul lor, cu 6,7% in martie.

Insumate, creditele acordate de banci in martie au inregistrat o crestere record de 5,2%, dupa performante de pana la 2 procente in lunile precedente.

Creditele in valuta (euro si dolari) au fost preferate de clientii bancilor intrucat aveau dobanzi cu mult mai mici decat cele in lei.

De la mijlocul anului trecut i

nsa, odata cu liberalizarea contului curent si scaderea brusca si abrupta a dobanzilor la lei, acompaniate de masurile luate de BNR prin impunerea unor rezerve minime obligatorii in valuta tot mai mari, bancile au scazut mult si dobanzile la creditele in lei.

Pe alocuri, in cazul unor banci, acestea au atins nivelul celor in euro si dolari, sau chiar mai mici.

Efectele au fost pe masura: daca in martie anul trecut creditele in lei cresteau cu doar 1,5% pe cand cele in valuta se umflau cu 5,7%, in doar cinci luni, in luna octombrie, ponderea s-a inversat: credite in lei mai mari cu 7,4% pe cand cele in valuta cresteau cu doar 2,5%.

Ba chiar, in urmatorele patru luni, pana in februarie in acest an, volumul imprumuturilor in euro si dolari au consemnat scaderi chiar si de 2,4%, in timp ce creditele in lei cresteau chiar si cu 7,9%.

Credite de consum in valuta in valoare de 103 milioane euro in februarie

Iata insa ca martie, luna in care au inflorit promotiile la creditele de nevoi personale cu sau fara ipoteca, creditele de consum in valuta au crescut cu mai bine de trei ori si jumatate, mai precis cu aproape 360 milioane RON, adica aproape 103 milioane euro la cursul de 3,5 RON, fata de o crestere de numai 93.000 RON in februarie.

Articol integral in GhiseulBancar.ro