Statul a incasat in primul trimestru 24 de miliarde de lei si a cheltuit numai 21,8 miliarde de lei.

Bugetul general consolidat a inregistrat in primul trimestru un excedent de 0,68% din PIB, rezultat din venituri de 24 de miliarde de lei si cheltuieli de 21,8 miliarde de lei, arata executia bugetara pe primul trimestru.

La un curs de 3,5 lei pentru un euro, rezulta ca suma de bani strinsa doar in primele trei luni ale anului, pe care statul nu a putut sa o cheltuiasca, se ridica la 628 de milioane de euro. Ponderea veniturilor in PIB a fost de 7,4%, iar cea a cheltuielilor s-a ridicat la 6,8%.Un excedent bugetar nu este considerat un lucru bun pentru o economie in ascensiune. Economistii vad in acesta un slab management al banului public.

Una dintre explicatiile acestui excedent este traditionala latenta a investitiilor statului la inceput de an. Pe de alta parte, veniturile au fost ceva mai bune decit s-au asteptat Finantele. In fapt, veniturile din primul trimestru au stat la baza imbunatatirii estimarilor privind incasarile la rectificarea bugetara.

Pentru acest an, Guvernul a programat, initial, un deficit bugetar de 0,5% din PIB. Dupa rectificarea bugetara aprobata luna trecuta, tinta a fost majorata la 0,9% din PIB.

Prin rectificare, cheltuielile au fost suplimentate cu 3,3 miliarde de lei (1% din PIB), cresterea veniturilor fiind estimata la doua miliarde de lei (0,6% din PIB).

TVA si asigurarile sociale fac 60%

Incasarile din impozitul pe profit au totalizat 1,82 miliarde de lei, iar resursele colectate la bugetul general din impozitul pe venituri si salarii au insumat 2,09 miliarde de lei.

Taxa pe valoarea adaugata a adus la buget, in perioada ianuarie-martie, 6,22 miliarde de lei, iar sumele incasate din accize au ajuns la 2,2 miliarde de lei. Banii colectati din contributiile la asigurari sociale (CAS) au totalizat 7,58 miliarde de lei. Asigurarile sociale si TVA detin cea mai mare pondere in structura incasarilor bugetare, reprezentind, cumulat, aproape 60%.

La bugetul de stat au fost colectate venituri de 9,54 miliarde de lei, iar cheltuielile s-au cifrat la 9,07 miliarde de lei, fiind raportat un excedent de 472,6 milioane de lei. Veniturile la bugetele locale au fost de 5,83 miliarde de lei, cheltuielile fiind doar de 4,73 miliarde de lei.

La bugetul Sanatatii se inregistreaza un excedent de peste 100 de milioane de euro, iar la cel de pensii unul de aproape 39 de milioane de euro.

Ministrii Finantelor din Uniunea Europeana vor cere Romaniei si Bulgariei sa imbunatateasca regulile de contabilitate bugetara, potrivit unui document citat de MEDIAFAX.

Articol integral in Cotidianul