Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania are o formula proprie de relansare a dialogului in regiunea Marii Negre. Presedintele a anuntat ca Romania va fi gazda primului summit al Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, ce va avea loc la Bucuresti pe 5 iunie.

Traian Basescu a facut acest anunt in timpul unui discurs tinut in fata participantilor la conferinta internationala "Viziune comuna asupra vecinatatii comune" ce are loc la Vilnius.

In discursul sau, presedintele Basescu a adus in discutie problema conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre.

In speta, e vorba de conflictele din zone precum Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabach sau Osetia de sud.

Existenta acestor conflicte, spune domnul Basescu, este un simptom al istoriei incercate al regiunii est-europene.

Solutionarea lor, si mai ales proiectarea stabilitatii si securitatii in aceste zone, vor reprezenta un test pentru Uniunea Europeana si pentru NATO.

In opinia presedintelui Romaniei, Uniunea Europeana si NATO ar trebui sa-si coordoneze eforturile pentru in solutionarea acestor conflicte inghetate.

Presedintele Basescu a vorbit despre conflictele inghetate

"Daca ne-am uita pe o harta a conflictelor nesolutionate am constata ca ne confruntam cu un arc de instabilitate in regiunea Marii Negre, arc care se alimenteaza si contribuie la randul lui la propagarea altor probleme de securitate mai largi: trafic de arme si fiinte umane, trafic de droguri, criminalitate transfrontaliera, subminarea

institutiilor democratice si incalcarea pe scara larga a drepturilor omului."

"Tocmai in aceste conexiuni nedorite dar reale rezida importanta unor actiuni multiple, coordonate, ale comunitatii internationale, pentru solutionarea conflictelor inghetate", a spus domnul Basescu.

Solutia acestor conflicte, a sustinut domnul Basescu in discursul sau de la Vilnius, sta deci in puterea Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice.

Uniunea Europeana, mai ales, dispune de o putere aparte in aceasta privinta, putere pe care presedintele o numeste "soft power".

Rolul Uniunii Europene

Uniunea Europeana a devenit fara echivoc si pivotul evolutiilor si transformarilor din regiune, din regiunile de vecinatate a Marii Negre.

Traian Basescu

"Uniunea Europeana a devenit fara echivoc si pivotul evolutiilor si transformarilor din regiune, din regiunile de vecinatate a Marii Negre. Uniunea Europeana dispune de "soft power" care include atat promisiunea integrarii, dialogul politic, asistenta pentru reforme si dezvoltare, misiunea PESA, instrumentele sectoriale."

Marele absent din discursul lui Traian Basescu de joi este insa Rusia.

Desi a remarcat ca un eveniment pozitiv, semnarea semnarea acordului georgiano-rus de retragere a bazelor militare rusesti din Georgia, domnul Basescu nu a pomenit nimic despre rolul pe care Rusia l-ar putea avea in proiectarea stabilitatii si securitatii in regiunea Marii Negre.

In ce priveste rolul Romaniei, presedintele Basescu a spus ca la Bucuresti va avea loc, pe 5 iunie, primului summit al Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat.