Presedintele Traian Basescu a sesizat vineri Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Legii care respinge Ordonanta privind modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In adresa trimisa Curtii Constitutionale, presedintele Basescu atrage atentia ca, desi articolul 90 din Constitutia Romaniei prevede in mod expres faptul ca "Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national",

fara sa defineasca problemele de interes national si fara sa prevada ca aceste probleme vor fi stabilite ulterior prin lege, articolul 12 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului reglementeaza restrictiv, printr-o enumerare limitativa si in mod neconstitutional domeniile considerate de interes national si pentru care seful statului poate consulta poporul.

Presedintele tarii aminteste ca in expunerea de motive a Ordonantei de urgenta 99/2005 se prevede ca "deoarece democratia presupune consultarea directa a poporului, care nu trebuie ingradita datorita unui cadru legal insuficient, se impune extinderea sferei problemelor de interes national pentru care poporul isi exprima vointa prin referendum".

Seful statului considera insa, in continuare, ca desi Ordonanta 99/2005 extinde sfera domeniilor pentru care Presedintele Romaniei poate consulta poporul prin referendum, articolul 12 din Legea nr.

3/2000 restrange, in mod neconstitutional, atributiile conferite de Constitutie, prin limitarea dreptului acestuia de a consulta poporul cu privire la teme pe care nu Parlamentul, ci presedintele tarii insusi le considera de interes national.

Presedintele Basescu subliniaza, de asemenea, ca in sprijinul celor sustinute sunt si considerentele Curtii Constitutionale, care prin Decizia sa nr.

70/1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, din 19 mai 1999 a statuat ca: "In realitate, Presedintele este singurul indreptatit sa stabileasca «probleme de interes national» asupra carora poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum".

In sesizarea trimisa Curtii, presedintele tarii arata ca nu doar domeniile enumerate limitativ de art.12 al legii nr.3/2000 in forma modificata de Ordonanta de urgenta 99/2005 pot constitui domenii de interes national pentru care se poate organiza referendum, ci orice alt domeniu de interes national.

"O asemenea limitare legala ar limita insasi vointa poporului contravenind art. 2 din Constitutie unde se prevede ca «Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin...referendum»", se precizeaza in adresa trimisa de seful statului Curtii Constitutionale.