In premiera virusul gripei aviare a reusit sa patrunda intr-o crescatorie, scrie Cotidianul. Autoritatile se tem ca romanii au cumparat carne infectata din mai multe magazine, scrie EVZ. Autoritatile din Brasov au ascuns zile la rand focarele de aviara, scrie Gandul. Ordinul lui Dobre pentru combaterea 'aviarei', nul, titreaza Jurnalul National. Niciun magazin din judetul Brasov nu va mai putea vinde carne de pui. Masura ar putea fi pusa in practica in toata tara, daca ministerul va stabili ca este nevoie, scrie Averea.

Zece judete au pus aviara la prajit

preluare Cotidianul

Prezenta virusului gripei aviare intr-o ferma avicola din Codlea, judetul Brasov, dezvaluie incompetenta responsabililor sanitar-veterinari. In premiera virusul gripei aviare a reusit sa patrunda intr-o crescatorie.

Desi avizate de un medic veterinar, 15 tone de carne provenite de la Darkom Silva si alte cantitati de la Pati Prod Codlea, ambele unitati din judetul Brasov, sint date in urmarire generala pe tot teritoriul tarii de autoritatile decise sa le distruga.

Numai ca responsabilii s-au trezit cam tirziu, desi cunosteau neregulile existente, lasind ca timp de o jumatate de an fermele sa functioneze fara medic veterinar si sa foloseasca munca la negru. Cele noua judete sint: Prahova, Covasna, Vrancea, Dolj, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Vilcea, Galati.

Este primul caz de gripa aviara intr-o crescatorie si, mai grav, puii vii vinduti au invadat gospodariile din Tara Fagarasului cu virusul H5.

Articol integral in Cotidianul

Aviara a ajuns si in magazine

preluare EVZ

Cateva tone de carne de pui posibil infectata cu virusul H5 au ajuns in depozite din patru judete (Brasov, Covasna, Prahova si Vrancea) si in supermarketuri din tara.

Carnea provenea de pe platforma avicola Codlea si urma sa fie comercializata in judetele Vrancea, Covasna si Prahova. Autoritatile nu pot insa sa dea asigurari ca populatia ar fi in afara pericolului, pentru ca o cantitate mare de carne posibil infectata a fost deja comercializata.

Pana aseara, erau confirmate trei focare unde exista virusul H5 in judetul Brasov, in apropierea lacului de la Dumbravita: la una dintre fermele de pe platforma avicola, cea a firmei Drakom Silva SRL, si in satul Hurez, comuna Beclean, respectiv in Fagaras, unde au ajuns sute de pasari bolnave de la Codlea, vandute prin intermediul unui comerciant, fara avize sanitar-veterinare.

Firma Drakom Silva SRL, care nu are angajat un medic veterinar, ii apartine omului de afaceri Vasile Dardala.

Un alt posibil focar de gripa aviara a fost depistat ieri-seara intr-o gospodarie din comuna Bolotesti, judetul Vrancea. Pasarile suspecte a fi infectate cu virusul ucigas provin de la aceeasi ferma din Codlea.

Carne cu H5 la Bucuresti?

Cel putin opt tone de carne de pasare au ajuns la Focsani, in perioada 8-12 mai. Potrivit dr. Elena Serbu, sefa Circumscriptiei Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Focsani, carnea a ajuns la SC Zanfir SNC, firma care detine doua supermarketuri precum si singura linie de procesare pentru carne de pui din judetul Vrancea.

"Sambata, 1.788 kilograme de carne au fost puse sub sechestru sanitar-veterinar. Noi nu facem decat sa luam masuri de preventie. In urma prelevarilor de probe, se va stabili ce se va intampla cu carnea. Daca se intampla ceva, o pana de curent sau o alta problema majora, agentul economic este obligat sa ne anunte", ne-a declarat Serbu.

Autoritatile spun ca niciun kilogram de carne din lotul respectiv nu a intrat in magazinele din Focsani. Mai mult de sapte tone de carne au plecat insa la beneficiari din Constanta, Ploiesti si Galati. De la Focsani se aprovizioneaza si hipermarketul Cora din Bucuresti.

Articol integral in EVZ.

Gripa aviara de la Brasov a fost ?vanduta" la negru

preluare Averea

Ministerul Agriculturii se confrunta cu cea mai grava criza produsa de gripa pasarilor la noi in tara. H5 este raspandit in nu mai putin de cinci localitati din Brasov si in doua ferme avicole. Virusul a fost ?produs" intr-o ferma din Codlea care nu avea nici macar medic veterinar.

Carnea de la fermele din Codlea a fost comercializata in Vrancea, Prahova si Covasna. 200 de tone de carne de pasare au fost retrase de la consum. Niciun magazin din judet nu va mai putea vinde carne de pui. Masura ar putea fi pusa in practica in toata tara, daca ministerul va stabili ca este nevoie.

Articol integral in Averea.