13 judete ale Romaniei sunt "bantuite" de frica gripei aviare declansata la Codlea.

Dupa ce autoritatile anuntasera, zilele trecute, ca Romania a scapat de ultimul focar de gripa aviara, virusul H5 a revenit in forta. In judetele Brasov, Covasna si Vrancea s-au confirmat ieri primele cazuri, iar comercializarea carnii de pui provenita de la ferma brasoveana Codlea a pus pe jar autoritatile din toata tara.

Numai in Capitala, inspectorii sanitar-veterinari au oprit de la comercializare 12 tone de carne de pasare; vor fi recoltate probe pentru a stabili daca pasarile care erau puse in vanzare erau infectate cu virusul H5.

„Oferta promotionala: pulpe cu os Zanfir!”

Vestea ca virusul H5 ar putea fi contaminat de la puii din hipermarketuri i-a tinut pe bucuresteni la distanta de centrele comerciale. Ieri, la magazinele Cora si Kaufland din Bucuresti, unde s-au vandut pui adusi de la Codlea, judetul Brasov, acolo unde s-a confirmat prezenta virusului H5, clientii abia daca se apropiau de standurile cu carne.

Desi puii cu pricina nu mai erau printre celelalte produse aviare, panourile cu „Oferta promotionala! Zanfir, Pulpe cu os: 8,69 RON” sau „Zanfir, Piept dezosat: 12,99 RON” inca le mai luau ochii oamenilor din Cora Pantelimon si Lujerului.

„Pentru siguranta, aruncati puii la gunoi!”

In zadar, pentru ca SC Zanfir SRL, firma vranceana care a aprovizionat cu pui cele doua hipermarketuri, era recunoscuta de oameni.

„Sa nu iei carne d’aia facuta la Codlea, ca am citit eu in ziar dimineata ca are aviara”, ne-a pus in garda Maria Dinu, pensionara din comuna Branesti, de langa Capitala. „Le-am retras pe cele facute de Zanfir, de saptamana trecuta.

In weekend nu am avut, dar, pentru siguranta dumneavoastra, aruncati puiul la gunoi”, a venit sa ne lamureasca vanzatoarea de la standul cu pui proaspeti din Cora Pantelimon.

Pregatita sa rezolve situatia, angajata de la relatii cu publicul ne-a asigurat ca, daca vin cu bonul de casa, care dovedeste ca am cumparat pui „Zanfir”, vom fi despagubiti. La hipermarketul din Lujerului, responsabila cu relatiile cu clientii m-a convins sa consum puiul: „La noi vin numai pui testati, asa ca nu aveti de ce sa va faceti griji”.

„Cum Dumnezeu sa mai cumpar?”

La Kaufland, unul dintre cele mai noi hipermarketuri deschise in Bucuresti, in cartierul Colentina, nu mai erau produse avicole decat cele facute special pentru acest magazin.

„Cum Dumnezeu sa mai iau acum pui, oricare ar fi el? Ca, asa cum n-au stiut saptamana trecuta ca au virus, asa n-au cum sa stie nici acum daca astia sunt buni sau nu”, era in dilema un student care locuieste in zona. El a preferat sa-si cumpere niste mici facuti la gratar, la intrarea in hipermarket.

„Sambata am retras marfa din magazin, imediat ce am aflat ca sunt ceva probleme cu puii de la Zanfir”, a declarat Sylvia Kerzbek, purtator de cuvant la Kaufland. Ea a adaugat ca, intre timp, produsele au fost tinute in depozitul destinat returului si ca acestea au si ajuns deja la furnizorul din Focsani.

Virusul se poate transmite si de la carnea congelata

Chiar daca H5 este un virus extrem de sensibil, adica usor de distrus, medicii specialisti spun ca, daca o persoana pune mana pe un pachet cu carne infectata fara sa se spele pe maini si apoi isi duce degetele la nas, este posibil sa contracteze boala.

Profesorul dr. Radu Moga Manzat, de la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, crede ca virusul gripei aviare se poate transmite si de la carnea congelata. „Se pare ca persoanele care pot contracta boala direct de la pasari sunt diferite genetic. In codul lor genetic este inscris ceva care le asigura receptivitatea.

Asa se explica probabil ca in cazurile de transmitere la om s-a intamplat foarte rar sa se imbolnaveasca mai mult de o persoana”, a declarat profesorul. (Nicoleta Chiru)

"Raspandacii" aviarei, captivi in propriile ferme

Proprietarii crescatoriilor-focar gasesc scuze penibile: „Nu e vina mea, ci a agriculturii” ori „Vecinul e de vina”

Octombrie 2005. Romania se confrunta, in premiera, cu pericolul gripei aviare. Preventiv, inspectorii sanitar-veterinari poposeau la o ferma din localitatea brasoveana Codlea. Proprietate a firmei Drakom Silva. Concluzia: normele nu erau respectate, inclusiv cea privind conditiile de transport a pasarilor vii.

Lipsea un container pentru depozitarea puilor vii, precum si un dezinfector. Amenda de 30 de milioane lei vechi se pare ca nu l-a convins pe patron sa respecte regulile. Raportul ajungea si pe masa celulei guvernamentale de criza, insarcinata cu combaterea gripei aviare.

La inceputul anului, firma primeste un nou avertisment fiindca nu angajase veterinar si nu respecta regulile de biosecuritate.

Mai 2006. La aceeasi ferma se descopera un focar de gripa aviara.

„Asul gustului”, marca aviara inregistrata

Firma este detinuta de Vasile Dardala, om de afaceri in varsta de 53 de ani. Ieri, se gasea in situatia de a fi captiv in propria ferma. Alaturi de el, saisprezece angajati. „Dom’le, n-am cum sa ies, sunt izolat aici inconjurat de jandarmi si nu-mi dau voie sa plec nicaieri”, spunea Dardala la primele ore ale diminetii.

De la casa sa din Codlea plecase la sapte dimineata, dupa cum spune Herta, o sasoaica in varsta care i-a vandut patronului Drakom un teren langa padure in schimbul promisiunii ca va avea grija de ea. Despre Dardala, vecinii nu stiu decat ca are un baiat cu sotia sa, Aurora, si ca a fost in strainatate de unde a venit cu banii cu care a devenit patron de ferma avicola.

Crescatoriile de pui din Codlea se afla pe cateva dealuri inverzite, la doi kilometri de oras. Din strada, cladirile par lasate in paragina. Imaginea o creeaza halele nefolosite, cu gauri in sindrila. Fara firma la intrare, fara vreun detaliu ca in interior se cresc pui, cladirile par foste CAP-uri parasite, pazite de jandarmi.

De aici au plecat tonele de pui infectati cu virusul aviar, dar Dardala nu-si gaseste nicio vina. „Deocamdata e o nebuloasa. Problema nu e ca s-a gasit la mine acest caz de gripa, problema e a agriculturii romanesti si o sa vedeti in cateva zile despre ce a fost vorba”, spune cel care a inregistrat ca marca la OSIM denumirea „Puiu’ Brasoveanu - Asul Gustului”.

„Ceilalti sunt de vina”

In apropiere, o alta ferma langa care au fost gasiti saci cu pasari moarte apartine firmei Patiprod Co SRL - detinuta de localnicii Florin Macovei (32 de ani) si Gabriela Dumitru (36 de ani). Sotul Gabrielei, Dumitru, spune ca despre ce se intampla la crescatoria de pui a sotiei, numai firma Drakom e de vina.

„De la ei a inceput si au bagat carantina si la noi. Sotia nu are nicio legatura, a fost contabil la o firma de furaje inainte sa devina actionar la Avicola, iar acum e la ferma, in carantina”. Insa din jurul lor vin pareri contrare. „Pe astia nu i-a controlat nimeni, unul tine curcanii morti in saci din plastic de doua saptamani”, spune cu naduf un localnic.

Eutanasieri si anchete

Ieri, autoritatile au decis eutanasierea tuturor pasarilor de la fermele din Codlea, aproximativ un milion, si au inceput identificarea celor care au lucrat „la negru” pentru proprietarii lor. De asemenea, politistii din Codlea il cerceteaza pe Vasile Dardala. (Simona Popica)

Alarma in cel putin 12 judete

BRASOV. La Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov exista trei dosare penale privind modul in care autoritatile sanitar-veterinare si comerciantii din zona au respectat prevederile legale referitoare la cresterea pasarilor, tranzitul si comertul cu pasari vii. In Brasov si in Rasnov au fost confiscate cateva zeci de kilograme de carne de la Codlea.

COVASNA. In comuna Sita Buzaului a fost confirmat un focar de gripa aviara in gospodaria unui localnic care a cumparat in luna aprilie 35 de pasari de la un comerciant care vindea direct din portbagaj. In perioada 5-8 mai au murit 33 de pui, iar unul a fost taiat si mancat de membrii familiei (doi adulti si patru copii), care au consumat, in tot acest timp, oua crude.

GALATI. Aproximativ 1.800 de kilograme de carne de la Codlea a ajuns la Kaufland, prin intermediul firmei Zanfir din Focsani. Intreg lotul a fost sechestrat, dar directorul DSV Galati, Viorel Gheorghita, afirma ca nu exista motive de ingrijorare pentru ca marfa a fost insotita de certificate sanitar-veterinare.

„Firma care a transat carnea de pui are prevazut in procesul tehnologic oparirea carnii, in vederea refrigerarii. Deci, daca ar fi fost o problema, aceasta a disparut in momentul oparirii”, a explicat Gheorghita.

HUNEDOARA. Cel putin doua tone si jumatate de carne de pui suspectata ca ar putea cotine virusul gripei aviare a ajuns pe mesele hunedorenilor. Carnea a fost cumparata de Avis 3000 Deva de la Pati Prod Codlea. Autoritatile spun insa ca nu pot fi probleme, pentru ca tranzactia s-a facut pe 2 mai.

La Petrosani au fost confiscate doua tone de carne de pui din depozitul societatii Realcom al unui lant de magazine care se aprovizioneaza din judetul Brasov.

MURES. Autoritatile nu stiu cata carne de curcan de la Codlea a ajuns la consumatori. Cert e doar ca au fost confiscate 160 de kilograme de la Metro Targu-Mures si peste 17.000 de oua. Ouale vor fi returnate, deoarece nu provin de la o unitate cu probleme. In schimb, carnea va fi distrusa.

SIBIU. Valer Oprean, un comerciant care a vandut in weekend, in Piata Cibin, 220 de kilograme de carne de la Codlea, a pus in alerta autoritatile locale. „Mai am doar capete si gheare, in rest am vandut tot. Daca stiam ca are aviara, normal ca nu o mai luam”, ne-a declarat comerciantul. Acum, autoritatile le cer sibienilor sa dea inapoi carnea pentru a fi incinerata.

PRAHOVA. Autoritatile prahovene nu au putut confisca decat 211 kilograme de carne provenind de la ferma Drakom Silva din Codlea din cele 1.400 de kilograme care au ajuns in judet inainte de confirmarea focarului. „Nu putem face altceva decat sa sfatuim populatia sa distruga carnea de pui etichetata de la fermele din Codlea”, a declarat Marius Taut, directorul DSV Prahova.

TIMIS. Avicola Buzias a adus, pe 3 mai si pe 8 mai, peste 20 de tone de pui grill si alte 1.600 de tone de ficat si pipote de pui de la Patiprod Codlea. „Cele doua fluxuri aveau certificate sanitar-veterinare, deci nu sunt probleme decat, poate, acolo unde oamenii au intrat in contact cu pasarile vii si a existat o lipsa de igiena”, a declarat directorul DSV Timis, Ioan Jeleriu.

VRANCEA. Principalul furnizor de pui de la Codlea, Costel Ciubotaru, din Focsani, persoana fizica autorizata, a vandut sute de kilograme in judet. De la el s-a aprovizionat si primarul din Bolotesti, Stefan Sachin, in a carui ferma au fost depistate pasari purtatoare de virus H5. Pana aseara au fost depistati zece cumparatori, carora le-au murit 130 de pui. Ieri au mai fost depistate posibile focare la Focsani si Panciu.

Articol integral in EVZ