Comisia juridica a Senatului a adoptat marti mai multe amendamente, printre care si cel care arata ca institutiile de invatamant superior pot solicita verificarea dosarelor cadrelor didactice. Si revolutionarii sau luptatorii anticomunisti vor putea fi verificati de catre CNSAS.

Amendamentul la legea CNSAS apartine senatorului PRM, Aurel Ardeleanu si sub incidenta acestuia intra cadrele universitare care detin functii de conducere: decani, pro-decani, rectori etc.

Prezent la sedinta comisiei juridice, presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Claudiu Secasiu, a aprobat acest amendament declarand ca de accesul la informatii trebuie sa beneficieze toate institutiile.

„Orice acces la informatie eu cred ca este un lucru bun. Sunt mai multe categorii de persoane si institutii care beneficiaza de acest drept de a fi informat asupra posibilelor relatii cu fosta Securitate, cunoasterea in nici un caz nu dauneaza nimanui” a declarat Secasiu.

Si senatorul liberal Norica Nicolai a sustinut acest amendament. In opinia sa un profesor trebuie sa fie un exemplu al societatii. „Foarte multe persoane care au lucrat in invatamantul superior inainte de 1989 au putut colabora cu Securitatea. Este absolut normal ca un cadru didactic, care trebuie sa fie si un exemplu de moralitate, sa fie verificat”, a explicat Norica Nicolai.

In lege, profesorii universitarii care detin functii de conducere intra in categoria persoanelor verificate de CNSAS, insa aceasta verificare nu se putea face la solicitarea institutiei de invatamant la care lucreaza.

Si revolutionari si luptatorii anticomunisti vor fi verificati la dosare.

Un alt amendament, propus de aceasta data aceasta de catre Claudiu Secasiu, a fost adoptat in unanimitate de catre comisia juridica a Senatului. Propunera prevede ca toate persoanele care detin certificate de revolutionar sau de luptator anticomunist sa fie verificate de CNSAS.

„Este vorba despre o verificare normala a celor care detin certificate de revolutionar sau de luptator in rezistenta anticomunista si beneficiaza de anumite drepturi", a explicat initiatorul amendamentului.

Totodata, Comisia juridica a Senatului a modificat titlul actului normativ, astfel incat legea sa nu mai vizeze deconspirarea tuturor aparatelor represive apartinand "politiei politice comuniste", ci doar a "securitatii ca politie politica comunista".