Locuitorii Muntenegrului se prezinta duminica la urne pentru un referendum care se anunta a fi ultimul act al destramarii Iugoslaviei, proces inceput in 1991 si marcat de conflicte sangeroase ce au zguduit Balcanii in ultimul deceniu al secolului trecut.

Tot ce mai ramane astazi din Republica Socialista Federativa a Iugoslaviei este federatia Serbia-Muntenegru, formatiune creata in 2003, la presiunile Uniunii Europene, motiv pentru care locuitorii sai i-au nascocit porecla "Solania", dupa numele inaltului reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana.

La vremea aceea, muntenegrenii, care nutreau deja vise de independenta, au acceptat propunerea UE doar cu conditia ca, peste trei ani, sa li se permita organizarea unui referendum prin care sa se decida viitorul statului.

Separare pentru integrare

Partizanii independentei, in frunte cu premierul Milo Djukanovici, sustin ca doresc sa se separe de Serbia pentru a scapa de un vecin "dominator", dar si pentru a-si accelera integrarea europeana, in conditiile in care UE a suspendat negocierile cu Belgradul, din pricina faptului ca sarbii nu coopereaza cu Tribunalul Penal International.

Liderii europeni nu privesc insa cu ochi buni tentativa Muntenegrului de a-si proclama independenta, temandu-se ca acest pas ar putea genera "secesiuni in cascada si, poate, noi violente", explica Michael Emerson, analist al Centrului european pentru studii politice.

In perspectiva unei probabile aderari la UE, responsabilii de la Bruxelles "nu ar dori sa vada prea multe micro-state in jurul mesei Consiliului, care seamana deja cu un teren de fotbal", adauga el. Tocmai din aceasta cauza, europenii au impus prevederea ca referendumul nu poate fi validat decat daca procentul celor care voteaza in favoarea independentei este de peste 55%.

Liderii de la Belgrad au lansat apeluri insistente cerandu-le muntengrenilor sa respinga destramarea uniunii, insa au anuntat ca vor respecta decizia poporului vecin. "Impreuna suntem mai puternici", a declarat premierul sarb, Vojislav Kostunica. In ceea ce-l priveste, premierul Djukanovici s-a aratat increzator ca procentul celor ce vor vota pentru independenta va depasi nivelul de 55%.

Divort fara partaj

Referendumul are mai mult o valoare simbolica, deoarece la ora actuala Serbia-Muntenegru formeaza o uniune care exista mai mult pe hartie decat in realitate, iar in perspectiva separarii nu au prea multe lucruri de impartit. In prezent, Muntenegru are o autonomie practic totala, in conditiile in care cele doua tari au monede si sisteme vamale diferite.

Articol integral EVZ