O hotarare de guvern care transfera administrarea plajelor de la consiliile locale in "parohia" regiei Apele Romane i-a scandalizat pe aproape toti proprietarii de hoteluri de pe Litoralul Marii Negre. Asociatiile investitorilor au inaintat chiar o plangere prealabila, in care arata ca aplicarea acelei ordonante a fost "un adevarat dezastru".

Statisticile patronatelor din turism indica scaderi pe toata linia in ceea ce priveste alegerea Litoralului romanesc ca destinatie pentru un sejur estival: in 2005, aici au venit cu 42.000 mai putini turisti decat in 2004, iar indicele mediu de utilizare a capacitatilor de cazare a scazut de la 41,8%, in 2004, la 40,6%, in 2005.

In plus, activitatile agentiilor de turism din zona litorala (dupa numarul de zile si turisti) au scazut, in medie, cu aproape 15%.

Prezentand aceste date, presedintele asociatiei investitorilor din statiunea Venus, Lucian Iftimie, ne-a declarat ca turistii sunt descurajati sa mai vina pe litoral in primul rand din cauza starii deplorabile in care se afla plajele.

"Prin Hotararea de Guvern 241/2006, plajele vor putea fi inchiriate si subinchiriate de persoane fizice sau juridice care nu au nicio legatura cu industria turismului", afirma liderul investitorilor.

Agentiile de turism protesteaza

Conducerea patronatului ANAT - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, principalul partener comercial al hotelierilor de pe Litoralul Marii Negre - considera ca impartirea plajelor "nu reprezinta cea mai buna masura pentru a inregistra un progres consistent in calitatea ofertei turistice a litoralului".

Articol integral Adevarul