Virusul H5 castiga teren. Numarul focarelor confirmate de gripa aviara a ajuns la 40, in 9 judete. O situatie alarmanta se inregistreaza in Prahova, unde sunt 32 de suspiciuni de gripa aviara, iar doua focare au fost confirmate. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a anuntat ca procedurile declansate in sectorul 2 al Capitalei - unde a fost confirmat virsul aviar - se vor incheia marti.

Primarul acestui sector, Neculai Ontanu, a acuzat ANSV ca a incurcat probele si a cerut sa se faca reverificari. Afirmatiile sunt respinse de directorul acestei institutii, Gabriel Predoi, care a declarat ca nu este vorba de o greseala. Ontanu a trimis insa o adresa oficiala catre ANSV, astfel ca institutia este obligata sa refaca analizele.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a prezentat, luni, situatia gripei aviare, la nivel national, subliniind ca este responsabil de gestionarea crizei. Ministrul Flutur a mai spus ca sunt multe localitati unde exista suspiciuni de gripa aviara, iar probabilitatrea ca acestea sa fie confirmate este de 99 la suta.

Ministrul Flutur a mai precizat ca virusul aviar a aparut si in Focsani, la un porumbel salbatic, dar si la Sighisoara, la o locuinta de rromi de la marginea orasului.

Probe suplimentare pentru confirmarea virusului au fost trimise la laboratorul din Bucuresti. Alte trei focare au fost confirmate, tot luni, in judetul Brasov, doua in Valcea si unul in Neamt.

Cele mai multe suspiciuni de gripa aviara - 32, se gasesc in judetul Prahova. Pana acum, in acest judet au fost confirmate doua focare.

Dupa cum se arata intr-un comunicat de presa emis luni dimineata de Ministerul Agriculturii, gripa aviara a fost confirmata in 9 judete: 19 in judetul Brasov (Hurez, Beclean, Fagaras, Feldioara de Ucea, Soars, Dumbravita, Vistea de Jos, Codlea, Bod, Lovnic, Holbav, Venetia de Jos, Racos, Stupini, Maierus, Cristian, Recea,

SC Drakom, SC Patiprod), 1 in judetul Covasna (Sita Buzaului), 4 in judetul Vrancea (Gagesti de Bolotesti, Anghelesti, Jorasti, Panciu), 3 in judetul Bacau (Beleghet de Agas, Palanca, Margiresti), 1 in judetul Buzau (Valea Lupului), 2 in judetul Sibiu (municipiul Sibiu, Arpasu de Jos), 2 in judetul Valcea (Stoilesti, Horezu), 1 in judetul Neamt (Trifesti), 1 in Bucuresti (sectorul 2).

In toate aceste zone s-au luat masurile care se impun: sacrificarea pasarilor, dezinfectie si instituirea carantinei. Persoanele care se gasesc in zonele in care s-a instituit carantina sunt scutite de la serviciu, insa nu vor fi platite pentru zilele in care nu se duc la munca.

Potrivit Realitatea TV, Primaria poate elibera o adeverinta, in baza careia medicul de familie ii va recomanda angajatului in cauza concediu medical, urmand ca acesta sa beneficieze de plata drepturilor salariale in proportie de 85 la suta din salariul de baza, asa cum prevede Codul Muncii.

Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheelea a apreciat modul in care autoritatile au reactionat in gestionarea crizei provocata de gripa aviara.

  • Galerie foto: Oprirea gripei aviare - de G. Serban