Industria de asigurari din Romania ar putea ajunge anul acesta la 1,5 miliarde de euro volum de prime brute subscrise, potrivit unei estimari realizate de Profil Asigurari. "Si aceasta este o estimare pesimista", a declarat Sergiu Costache, directorul general al MediaXPrimm, organizatorul Forumului International de Asigurari-Reasigurari, eveniment ale carui lucrari au inceput marti la Sinaia.

"Datele preliminare aferente primului trimestru din 2006 confirma tendinta de crestere a pietei", a spus Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Acesta a precizat ca la sfarsitul lunii martie a acestui an existau 12,3 milioane de contracte de asigurare incheiate, din care asigurarile generale detineau o pondere de 57%.

La aceeasi data, primele brute subscrise de intreaga piata de profil totalizau 1,580 miliarde de lei noi, ceea ce reprezenta 35% din intregul volum realizat in 2005. Din aceasta valoare, asigurarile generale detineau 82,2%, cu un total de 1,3 miliarde de lei noi, iar asigurarile de viata aveau o pondere de 17,7%, cu 280,7 milioane de lei noi.

Companiile de asigurari au platit in primele trei luni ale acestui an daune in valoare de 595 milioane de lei, adica 34% din volumul total al despagubirilor acordate in 2005. Cele mai multe daune au fost achitate de catre operatorii pietei in baza contractelor de asigurari generale, respectiv 562 milioane de lei noi, valoare care reprezinta 94,5% din totalul despagubirilor.

Anul trecut ponderea primelor brute subscrise in Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 1,54%, iar pentru acest an se estimeaza sa se ajunga la 1,75%. In acelasi timp, densitatea asigurarilor a crescut anul trecut cu 17,4%, in termeni reali, pana la 204 lei noi/locuitor, adica aproximativ 57 euro/locuitor.

Pentru 2006 reprezentantii industriei de profil estimeaza ca fiecare roman va cheltui in jur de 69 de euro cu produsele de asigurare.

"Media cheltuielilor cu produsele de asigurare in Romania, de 57 euro/locuitor, este foarte scazuta fata de alte tari, unde aceasta ajunge la mii de euro/locuitor. Principalul motiv al acestui grad redus de penetrare este mentalitatea romanilor.

Acesta este urmat de realitatile referitoare la venitul romanilor de rand", a spus Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

In ceea ce priveste pozitiile detinute de companii in piata de profil, Constantinescu a spus ca, desi se observa "concentrarea capitalurilor si a afacerilor in aceasta industrie, ierarhiile sunt departe de a fi stabilite".

Un lucru este cert insa, primele zece companii din piata detin peste 80% din volumul total de prime brute subscrise, respectiv 1,279 miliarde de lei noi din 1,583 miliarde de lei.