Pina in 2008

Rompetrol Rafinare prevede investitii de 141 milioane dolari

de M.C.     HotNews.ro
Miercuri, 24 mai 2006, 0:00Grupul Rompetrol va investi, in urmatorii doi ani, peste 140 de milioane USD la rafinaria Petromidia, in vederea atingerii standardelor europene de calitate a carburantilor si de mediu. Programul urmareste majorarea cu 38% a capacitatii de procesare a titeiului, alinierea carburantilor realizati in conformitate cu standardele Euro, precum si respectarea normelor europene de protectie a mediului.

Conform Rompetrol, aproximativ 70% din finantarea acestui program de investitii se va realiza din resurse proprii, urmand ca restul sa fie acoperit din fonduri atrase pe termen mediu sau lung.

Din suma totala de 140 milioane, aproximativ 15 la suta reprezinta proiectele demarate in anii anteriori, cu finalizare in 2006.

Programul urmareste majorarea cu 38% a capacitatii de procesare a titeiului (de la 3,6 milioane tone la 5 milioane tone anual), alinierea carburantilor realizati in conformitate cu standardele Euro, precum si asigurarea conformitatii cu normelor europene de protectie a mediului, prin obtinerea autorizatiei integrate de mediu.

Printre proiectele adoptate pentru acest an se numara si realizarea unei noi instalatii pentru hidrofinarea si conversia distilatului de vid - Mild Hidrocraking (estimate la 90 milioane dolari), extinderea danei 9 si a spatiilor de depozitare aferente (cca 9 milioane dolari ), precum si achizitia unei noi instalatii de izomerizare a fractiilor (18 milioane dolari), care va permite o majorare a productiei de carburanti Euro 5.

Un alt punct important al programului este si modernizarea instalatiei de Hidrofinare Petrol Reactor (HPR), in valoare de 2,65 milioane dolari, care va permite o crestere cu 40% a capacitatii de prelucrare a petrolului reactor.

Acesta se va realiza prin schimbarea reactorului de hidrofinare, precum si prin achizitionarea unui catalizator adecvat desulfurarii avansate de pana la 8 ppm ( parti per milion), nivelul aferent standardului european Euro 5.

In perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Rompetrol a demarat, anul trecut, o serie de proiecte cu impact major, printre care reabilitarea rezervoarelor rafinariei (31 milioane dolari), retehnologizarea instalatiei de prelucrare a namolului (aproximativ 6 milioane dolari), precum si modernizarea sistemului de incinerare a gazelor de stripare (5,8 milioane dolari).

In 2005, valoarea totala a investitiilor Grupului Rompetrol pentru modernizarea rafinariei s-a ridicat la peste 43,7 milioane dolari, in proiecte finalizate cat si in cele aflate in derulare la nivelul anului trecut. Din acesta suma circa 7,5 milioane dolari au reprezentat-o proiectele de mediu.

Rompetrol Rafinare estimeza pentru 2006 atingerea unei cifre de afaceri de 2,43 miliarde dolari, in crestere cu circa 24% fata de anul trecut cand s-au inregistrat 1,99 miliarde dolari. Compania asigura aproximativ 30% din necesarul intern de carburanti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


80 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by