La 30 de ani dupa ce vinurile californiene le-au invins pe cele frantuzesti intr-o degustare istorica, vinurile produse in Statele Unite au triumfat din nou intr-o confruntare similara cu rivalii de peste Ocean. Primele cinci locuri au fost ocupate de vinuri americane in degustari paralele care au avut loc in California si la Londra.

Acum trei decenii, industria vinului se clatina sub socul unei revelatii, cunoscute sub numele de "Judecata de la Paris".

La momentul respectiv, vinul francez era considerat standardul spre care ceilalti nu isi puteau permite decat sa aspire.

Vinul californian trecea drept un tanar rebel, o licoare viguroasa si rudimentara care merita mai degraba sorbita cu pofta decat degustata cu arta.

Insa imaginea respectiva a fost distrusa brusc de degustarea in orb petrecuta la Paris. Vinurile californiene au castigat.

Pentru Franta, era un moment amar.

Acum, exercitiul s-a repetat, si inca o data lumea noua a triumfat asupra celei vechi.

Vinurile californiene de acum 30 de ani au fost redeschise, degustate si ... iar au castigat. Au ocupat primele cinci din cele zece locuri scoase la concurs.

Insa ca un semn al schimbarilor istorice petrecute in ultimii ani, nici francezii si nici californienii nu au vrut sa scoata la concurs cu productiile recente.

Pur si simplu, miza era prea mare pe o piata care valoreaza acum sute de milioane de dolari pe an. De altfel acest lucru s-a vazut si in concurs.

Daca la degustarea precedenta, expertii au facut glume, spunand ca sunt siguri de suprematia franceza, acum ei au pastrat tacerea iar atmosfera a fost una incordata.

Pasiunile inca nu s-au potolit dupa decizia de acum 30 de ani, reconfirmata la Londra.

Unul dintre membrii francezi ai juriului, care a participat si la degustarea de acum si la cea de acum 30 de ani, spune ca nici nu mai are curaj sa se intoarca in Franta dupa ce a admis ca vinul californian este mai bun.

"O sa fiu linsat de conationalii mei", spune cu ironie amara expertul francez.