Introducere

Oamenii de afaceri implicati in contracte internationale complexe gasesc arbitrajul cat si medierea ca fiind instrumente viabile, economice si eficiente pentru rezolvarea disputelor comerciale, in ciuda ingrijorarii europenilor, in special, cu privire la rezolvarea disputelor private.

In Romania Curtea de Arbitraj Comercial International, in functiune din 1953, reprezinta o institutie nationala excelenta pentru rezolvarea disputelor ca o alternativa la sistemul judiciar roman. Totusi, unii investitori straini din Romania se simt mai confortabil daca apeleaza la o institutie internationala de arbitraj.

Adesea, din obisnuinta ei aleg Curtea Internationala de Arbitraj din Paris din cadrul Camerei de Comert Internationale ca institutie ce le va rezolva diferendele contractuale. Ei aleg aceasta cale fara a gandii prea mult asupra costurilor unor asemenea proceduri sau flexibilitatii regulilor de care sunt legati.

Multi oameni de afaceri nu stiu ca exista de fapt o alternativa a CCI, in Dublin, care este mai flexibila si mai putin costisitoare.

Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor (CIRD) a fost infiintat in 1996 ca o divizie separata a Asociatiei Americane de Arbitraj (AAA) liderul mondial in servicii de arbitraj, mediere si alte solutii de rezolvare a conflictelor.

Procedurile Internationale ale CIRD, care guverneaza arbitrajul si medierea, permit partilor implicate controlul asupra acestui proces si ofera arbitrilor si mediatorilor atat autoritatea cat si flexibilitatea de care au nevoie pentru desfasurarea eficienta a procedurilor. Asistenta administrativa este acordata atunci cand este utila.

CIRD se comporta si ca o institutie de numire a arbitrilor sau de administrare sub Regulile UNCITRAL si administreaza cazuri sub diferite reguli procedurale speciale ale AAA.

Acest articol prezinta beneficiile folosirii CIRD in solutionarea disputelor comerciale internationale, in acelasi timp descriind si procedurile arbitrale internationale.

Conferinta administrativa

CIRD se concentreaza pe numirea rapida a unor arbitri calificati. In 48 de ore de la primirea cererii de arbitraj, CIRD trimite o scrisoare de initiere, invitand cealalta parte la redactarea unei intampinari si/sau a unei cereri recomventionale, si pregateste conferinta administrativa.

La conferinta, care de obicei se desfasoara prin telefon, supraveghetorul desemnat de CIRD invita partile sa ia in considerare varianta medierii; pune in discutie probleme jurisdictionale si de programare a procedurii; ia in considerare posibilitatea luarii masurilor asiguratorii; si solicita partilor sa-si exprime preferintele in legatura cu numarul, calificarea si disponibilitatea arbitrilor.

Selectarea arbitrilor

Regulile CIRD incurajeaza controlul partilor asupra procedurii de numire a arbitrilor cu sau fara concursul CIRD. Arbitrii nu trebuie neaparat selectati din lista CIRD. Managerul cazului poate ajuta partile in identificarea arbitrilor cu experienta internationala si pe problema cazului sau poate propune arbitri din lista CIRD.

Respectand standardele internationale, regulamentul CIRD prevede ca arbitrii sa fie impartiali si independenti. Ei trebuie sa dezvaluie si sa continue dezvaluirile asupra faptului daca au sau au avut legaturi cu partile implicate sau cu avocatii lor. Partile au dreptul sa conteste un arbitru care a facut astfel de dezvaluiri.

Daca aceasta contestatie este inaintata, CIRD, dupa consultari cu personalul superior, va decide descalificarea arbitrului sau nu. Orice contact intre parti si arbitru sau canditatul penrtu acest post este in general interzis.

Audierea preliminara

Arbitrii din cadrul CIRD adesea tin audieri preliminare pentru a facilita organizarea si managementul procedurilor arbitrale; unele decizii pot fi luate imediat, reducand astfel atat timpul cat si costurile ulterioare. Nu sunt necesari termenii de referinta.

La audierea preliminara partile discuta subiecte din cele mai variate, incluzand: subiectul in discutie si jurisdictia fiecaruia; locul arbitrajului; legile de guverneaza procedurile; limba in care se va tine procedura; cererile, daunele si apararile; necesitatea schimbului de informatii dinaintea audierii cat si scopul, metoda si coordonarea acestui schimb; metoda si momentele in care trebuie

depuse argumentele legale, documentatia si probele fizice; necesitatea planuirii audierilor, a marturiei martorilor si a vizitelor pe teren; scopul, forma si momentul depunerii prezentarilor dinaintea audierii; nevoia de masuri interimare (daca este cazul); forma sentineti arbitrale; si oportunitati de mediere si tranzactionare.

Luarea probelor

Cel mai probabil nici un subiect nu este mai problematic in arbitrajul international ca schimbul de informatii si asta datorita diferentelor culturale. Partile din centrul Europei se opun la ceea ce ei numesc „expeditii de pescuit” specifice stilului american sau britanic, care nu se potrivesc cu conceptul de proces echitabil din drept civil.

De asemenea sunt temeri la nivelul corporatiilor legate de dezvaluirea publica a secretelor comerciale si a altor informatii sensibile.

Regulile CIRD prevad o abordare larga a schimbului de informatii; Art. 16 cere arbitrului „sa conduca procedurile pentru a rezolva disputele fara intarziere.” Regulile nu permit marturii, interogatorii, cereri de admitere sau alte instrumente de descoperire traditionale dreptului anglo-american. Art.

19 permite arbitrului sa ordone partilor sa aduca documente, probe sau alte dovezi; cata informatie se va schimba depinde de fiecare caz in parte.

Audierea

Regulamentul CIRD contine prevederi menite sa ajute judecata sa ajunga la bun sfarsit, altfel ar taragana la nesfarsit. Marturia nu este prevazuta in regulile CIRD; arbitrii iau in calcul marturia atunci cand aceasta prezinta eficacitate maxima.

In legatura cu metodele de prezentare a probelor, arbitrajul comercial international ia in considerare cele mai „bune practici” din dreptul civil si traditiile sistemului anglo-american.

Sentinta Arbitrala

Regulamentul CIRD cere arbitrilor sa emita sentinta in cel mai scurt timp, si sa fie motivata. De asemenea regulamentul ofera arbitrilor posibilitatea de a emite ordine sau sentinte interimare, temporare sau partiale. Tribunalul este obligat sa aplice legea sau regulile de drept la care partile au cazut de acord.

In lipsa unei asemenea intelegeri, tribunalul trebuie sa aplice legea pe care o considera potrivita. Arbitrii au o autoritate larga in acordarea remediilor corespunzatoare si autoritate restransa in ceea ce priveste dobanda ante- sau post-sentinta.

Inclinandu-se in fata standardelor internationale, partile in arbitraj sub regulile ICDR in mod expres renunta la orice drept la despagubiri peste valoarea reala a daunei, cu exceptia cazurilor prevazute altfel prin statute.

Caracterul privat, confidentialitatea si publicarea sentintelor redactate

Deoarece multe dintre tranzactiile internationale implica sume mari de bani, secrete comerciale sensibile, relatii comerciale de durata si de complexitate tehnica, caracterul privat al arbitrajului poate fi un beneficiu important pentru partile aflate intr-o disputa. Regulamentul CIRD contine prevederi despre confidentialitatea audierilor si a sentintei.

Totusi, CIRD ar putea publica unele sentinte, datorita potentialului ridicat pe care acestea il prezinta pentru practicantii in domeniu, dar ascunzand numele partilor implicate cat si orice caracteristici definitorii ale cazului.

Timpul si costul

In general timpul mediu de solutionare a cazului administrat de CIRD in 2005 a fost de 357 de zile (considerat scurt dupa standardele arbitrale internationale). CIRD tinteste sa grabeasca procesul arbitral si prezinta partilor oportunitatea de a prelua controlul procedurilor, care in schimb pot reduce costul.

CIRD are o preferinta pentru tranzactionarea disputelor si incurajeaza partile sa medieze atat la inceperea procedurii cat si in apropierea datei audierii. Taxele administrative pentru inregistrarea unui caz sunt calculate pentru stimularea unei tranzactii rapide. Taxa initiala trebuie sa insoteasca cererea de arbitraj sau intampinarea.

O taxa ulterioara va trebui platita daca se continua cu audieri. Pentru avocati, aceasta perioada reprezinta un moment in care sa se puna in discutie tranzactionarea, in special in cazurile in care nu este prea mult de disputat.

Arbitrii sunt platiti conform acordului stabilit de catre parti inainte de prestarea serviciilor. Transparenta in privinta costurilor este sustinuta de faptul ca arbitrii sunt rugati de catre CIRD sa-si publice in CV preturile practicate.

Clauzele rezolvarii private a disputelor

Arbitrarea poate fi o solutie buna pentru controlul riscurilor si a relatiilor comerciale in centrul Europei. Procesul este foarte eficient daca este contemplat si stabilit de catre parti inainte de a exista nevoia de a fi implementat; ex. prin includerea in contractul original dintre parti a unei clauze ce specifica modalitatea solutionarii viitoarelor dispute.

Contractul dintre parti ar putea cuprinde regulile CIRD, prin trimitere, astfel cum se arata in clauza urmatoare.

„Orice controversa sau pretentie decurgand din sau in legatura cu prezentul contract va fi solutionata prin arbitraj conform Regulilor de Arbitraj International ale Centrului International pentru Rezolvarea Disputelor. ”

Partile ar mai putea adauga si urmatoarele:

„Numarul arbitrilor va fi (unu sau trei)”

„Locul arbitrajuluii va fi (orasul si/sau tara )” sau

„Limba (limbile) in care arbitrajul va avea loc va (vor) fi..........”

Partile pot alege sa modifice regulile pentru a-si satisface nevoile particulare, de exemplu pentru limite de timp sau schimb de informatii. De asemenea partile pot introduce inca o masura cu privirea la rezolvarea disputelor prin adaugarea unei clauze care prevede in detaliu pasii interimari spre o potentiala tranzactionare si incluzand arbitrajul.

Inregistrarea cererii la CIRD

Contactarea CIRD se face in mod direct. In regulamentul CIRD si daca nu a fost stabilit altfel, toate comunicarile scrise pot fi transmise prin curierat, prin posta, prin fax, e-mail etc. Procedura arbitrala este considerata inceputa la data in care administratorul a primit cererea de chemare in arbitraj.

CIRD detine birouri administrative specializate in New York, unde avocati cunoscatori de diverse limbi straine supervizeaza administrarea cazurilor internationale, si un sediu european in Dublin. CIRD colaboreaza cu mai bine de 500 de arbitri si mediatori si are acces la facilitati si servicii oriunde in lume datorita celor 60 de acorduri de cooperare cu institutii arbitrale din 43 de tari.

Mark A. Meyer, Esq. este membru al tabloului de arbitri atat pentru Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor din cadrul Asociatiei Americane de Arbitraj cat si pentru Curtea Romana de Arbitraj Comercial International.

Articolul „Inregistrand cazul la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor” a fost tradus din versiunea originala in limba engleza si publicat cu aprobarea:

Rubin Meyer Doru & Trandafir

SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI / LAWYERS PROFESSIONAL CORPORATION IN ASOCIERE CU / AFFILIATED WITH HERZFELD & RUBIN, P.C.

http://www.hr.ro