Contactat de HotNews.ro, analistul politic Stelian Tanase a declarat ca "recentele decizii ale Partidului Democrat reprezinta, in opinia mea, un nou episod al competitiei pentru imagine si pentru putere in cadrul coalitiei de guvernamint".

"Cred ca PD si-a asumat criticile din presa la adresa prestatiilor slabe ale ministrilor Dobre si Pogea si de aceea a decis sa ii inlocuiasca.

Un aspect important al acestei miscari politice este modul in care ea va fi receptata de catre opinia publica. E evident o lupta pentru imagine.

Deocamdata, PD a punctat la acest capitol, asta si pentru ca se pare ca au o intuitie mai buna in ceea ce priveste asteptarile opiniei publice. Acest lucru se vede si din ultimul sondaj de opinie, unde PD conduce in optiunile electoratului", a spus Tanase.

Un alt aspect important, in opinia lui Stelian Tanase, il reprezinta modul in care vor reactiona celelalte partide din coalitia de guvernamint. "Nu stiu daca despre decizia inlocuirii ministrilor PD au fost informati anterior PNL, UDMR sau PC sau daca aceste partide sunt puse in fata unui fapt implinit.

Inteleg ca si presedintele Basescu ca si premierul Tariceanu au fost informati despre schimbari, dar consider ca si ei ar fi trebuit sa fie consultati. Poate ca acest lucru s-a intimplat, dar eu nu stiu".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a salutat decizia PD privind retragerea lui Gheorghe Dobre din Guvern. "Primul-ministru a solicitat in mod explicit conducerii PD inlocuirea lui Gheorghe Dobre, din cauza intarzierilor inregistrate in derularea proiectelor in domeniul infrastructurii", se arata intr-un comunicat de presa.

"Aceasta solicitare a fost facuta in discutiile directe cu conducerea PD si nu public, pentru a nu-i pune pe partenerii din Alianta intr-o situatie dificila. Premierul Tariceanu considera ca o remaniere se face si nu se discuta in public".

In ceea ce-l priveste pe Gheorghe Pogea, Tariceanu considera ca dupa declaratiile facute in ultimele zile de catre acesta, retragerea sa din Guvern este un gest firesc.

"Pozitia de ministru de stat exista pentru a consolida coerenta politica a Guvernului, care se bazeaza pe patru partide. In conditiile in care primul-ministru reprezinta PNL, ministrii de stat permit celorlalte trei partide din coalitie - PD, UDMR, PC - sa fie reprezentate la cel mai inalt nivel, in cadrul Executivului.", este punctul de vedere al sefului guvernului.

Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, liderul UDMR, Marko Bela, a aratat: "Noi am spus de la inceput ca se va ajunge la o remaniere si nu la o restructurare a Guvernului. Cred ca este o decizie buna a democratiilor de a-l numi pe dl Berceanu in functia de ministru al transporturilor pentru ca are o experienta in acest domeniu si va face fata.

Pe de o parte, regret ca au decis sa-l retraga pe dl Pogea pentru ca am colaborat foarte bine, dansul este un specialist. Cred ca decizia democratilor de a nu nominaliza pe nimeni in functia de vicepremier este dovada clara ca doresc o remaniere in Guvern".

La rindul sau, liberalul Puiu Hasotti crede ca retragerea lui Gheorghe Pogea este "una populista si demagogica". "Functiile de ministri de stat sunt pentru ca exista nevoia unei coordonari politice iar coalitia are nevoie de o coordonare politica.

Domnul Boc ar trebui sa renunte la functia de primar al Clujului si sa fie un om politic al partidului. Atitudinea PD-ului imi aduce aminte de anii 1996-2000 si de politica cutitului infipt in spate si a faptului implinit. Remanierea nu se face cand vor democratii ci trebuie sa se consulte toti partenerii de Coalitie.

Daca PD este sincer si doreste o restructurare si o remaniere adevarata ar trebui sa mai renunte la inca doi ministri, sa ramana astfel 16 posturi, asa cum doreste. In ceea ce il priveste pe domnul Dobre prestatia acestuia a fost una slaba si cred ca era necesar sa fie schimbat. Ii doresc mult succes colegului meu Radu Berceanu".

Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca a aratat ca respecta decizia democratilor si ca aceasta trebuie acceptata si de premier.

"Din pacate, cred ca schimbarile initiate de PD vor alimenta si teoria celor care sustineau ca de fapt dorinta nu era de restructurare ci de a retrage acei ministri pentru ca erau nemultumiti de prestatia lor, dar doreau sa o faca sub o forma eleganta".

In ce priveste intentia democratilor de a nu mai nominaliza un candidat pentru postul de vicepremier, conservatorii spun ca sunt decisi sa respecte orice decizie a PD. "Este posibil sa nu mai doreasca pentru ca nu au pe cine sa nominalizeze. Pe celelalte posturi sunt presedinti de partid, iar cum liderul si presedintele executiv al PD sunt primari ei nu pot sa aiba cumul de functii. Asta poate sa fie explicatia", a mai spus Bogdan Ciuca.