Deocamdata, fost informator

preluare Cotidianul

Dupa ce Dan Voiculescu a negat vehement de la Revolutie incoace ca ar fi colaborat cu Securitatea, CNSAS a reusit in sfirsit sa ajunga la urmele lasate in arhive de aceasta relatie. Este vorba despre doua dosare de retea, provenind din arhiva SRI, clasificate pina acum ca fiind de siguranta nationala.

„Exista un asemenea dosar asupra caruia am intrat in posesie acum citeva zile, pe care l-am fi putut avea tot atit de bine si acum doi ani cind, neavind decit un dosar subtirel, i-am dat acea hirtie lui Dan Voiculescu ca n-a facut politie politica“, a spus Mircea Dinescu, membru al Colegiului.

„Procedura, odata demarata, a scos la iveala date si elemente noi. Aceste elemente i-au fost aduse la cunostinta domnului Dan Voiculescu cu ocazia intilnirii de astazi“, a afirmat ieri si Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvint al CNSAS.

Dosar de retea = dosar de informator

Tot acesta a declarat ca cele doua dosare noi al caror titular este Dan Voiculescu sint dosare de retea. Ce inseamna dosar de retea explica secretarul Colegiului, Constantin Buchet: „Fondul informativ sau de retea cuprinde dosarele de informatori/ colaboratori ai Securitatii, dosarele celor care aveau rolul de gazda (n.r.

- isi puneau casa la dispozitie pentru intruniri conspirative), precum si dosarele de rezidenti, adica ale celor care conduceau o retea, fiind tot civili“.

Existenta dosarului de urmarire informativa pe numele lui Dan Voiculescu, pe baza caruia Colegiul a luat deciziile anterioare ca nu a facut politie politica, nu exclude existenta dosarului de retea, idee pe care Voiculescu a incercat sa o acrediteze pina acum. Cu alte cuvinte, el putea sa aiba in acelasi timp calitatea de urmarit si de informator.

Numele de cod al lui Voiculescu in dosarul de urmarire, deschis pe 19 iunie 1978 si inchis doar doi ani mai tirziu, era „Dorin“.

Reactia de ieri a lui Dan Voiculescu a fost surprinzatoare. El s-a prezentat la CNSAS, unde si-a citit dosarul, a fost audiat de Colegiu, iar dupa mai bine de doua ore, acesta a iesit si a declarat din nou ca nu exista probe noi in ceea ce priveste presupusa sa colaborare cu fosta Securitate.

Articol integral in Cotidianul

Dan Voiculescu - nume de cod "Felix"

preluare Evenimentul Zilei

Potrivit CNSAS, exista suspiciuni ca liderul Partidului Conservator a facut politie politica. CNSAS detine o nota informativa in care politicianul apare ca sursa, sub numele de cod" Felix".

In conditiile in care informatia va fi confirmata oficial, aceasta inseamna ca exista o dovada potrivit careia Voiculescu ar fi fost informator al Securitatii.

Marius Oprea nu e surprins

Consilierul de stat al premierului Tariceanu, Marius Oprea, unul dintre cei mai ferventi contestatari ai lui Voiculescu, ne-a declarat ieri ca nu este surprins de faptul ca in cazul acestuia au aparut informatii noi.

"Eu nu am mai auzit pana acum de acest nume de cod, dar daca a existat, este evident ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea si a mintit cand a spus ca nu a facut asta. In acel moment va trebui sa se puna intrebarea: mai are sau nu ce cauta in viata politica Dan Voiculescu atata vreme cat e un mincinos?"

CV-ul Dan Voiculescu

1965-1969 - sudent la ASE - Facultatea de Comert Exterior

1969-1970 - repartizat la Tehnoforest

1970-1982 - sef Departament Comert Exterior la Vitrocim

1982-1992 - General Manager al Biroului Bucuresti si coordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus

1992-prezent - Fondator si actionar majoritar al Grivco SA.

Articol integral in EvZ

Relatia cu Securitatea, intre hochei si studenti straini

preluare gandul

La doua ore dupa ce a afirmat cu mana pe inima ca CNSAS nu are nici un fel de elemente noi in ceea ce il priveste, Dan Voiculescu s-a razgandit. Nu e vorba doar de un dosar, cum afirma purtatorul de cuvant al Colegiului, ci de doua! „Eu am vazut doua dosare”, a spus Voiculescu.

Seful PC a sustinut insa ca noile dovezi despre care vorbesc cautatorii de securisti nu-l incrimineaza nici pe departe.

„De exemplu, era o chestiune de cand jucam hochei. O, tempora!”, a inceput sa povesteasca, candid, seful PC despre cum incerca un securist sa-l contacteze pentru a afla daca un coleg hocheist ar vrea sa fuga in strainatate. Tot Voiculescu recunoaste ca in dosar e „o nota” la fel de nevinovata.

De aceasta data, securistii ii cereau date despre studentii straini care invatau la Bucuresti. „Eu spuneam: cunosc pe studentul cutare si cutare care sunt studenti foarte buni, sunt colegi foarte buni!”, marturiseste liderul PC.

Articol integral in Gandul.