Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu considera ca Romania a obtinut la Consiliul European de vara de la Bruxelles din 15-16 iunie o confirmare oficiala la cel mai inalt nivel privind aderarea la UE pe 1 ianuarie 2007.

El a atras atentia public ca acest lucru nu trebuie sa duca la o relaxare a eforturilor pentru integrare, atat la nivelul administratiei si al Guvernului, cat si la nivelul Parlamentului, care are datoria sa adopte cele mai importante legi necesare integrarii europene conform calendarului convenit cu partenerii europeni.

Concluziile Consiliului European au fost ferme in ceea ce priveste data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, iar textul acestor concluzii contine un apel adresat statelor care nu au ratificat inca Tratatul de aderare pentru a urgenta acest proces, declara premierul Tariceanu.

"Am primit asigurari de la partenerii cu care am discutat la Bruxelles ca procesul de ratificare se va desfasura in timp util, inainte de sfarsitul anului, mentioneaza seful Executivului.

Premierul subliniaza ca trebuie continuate eforturile in domeniile semnalate cu stegulete rosii si galbene in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene. El precizeaza ca Parlamentul trebuie sa adopte legile necesare in vederea aderarii la UE si, in mod special, pe cele care reglementeaza domeniile semnalate cu stegulete galbene.

"Nu numai Guvernului ii revin responsabilitati in ceea ce priveste aderarea. Parlamentul are si el o componenta.

Daca in Parlament o sa ne jucam de-a motiunea in loc sa trecem legile legate de finantarea partidelor politice, de Agentia de Integritate, aceste lucruri ne vor duce intr-o situatie extrem de critica si riscam sa nu putem indeplini obiectivele pe care le avem", declara seful Executivului.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu aminteste, in acest sens, ca Partidul Social Democrat trebuie sa dea dovada de responsabilitate in egala masura cu toti ceilalti actori politici.

Premierul subliniaza ca in perioada post-aderare trebuie intensificate eforturile de marire a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

"Daca nu vom fi in masura si descentralizam decizia privitoare la absorbtia fondurilor europene, este foarte probabil sa nu avem succes in acest domeniu", declara premierul.

Primul-ministru Tariceanu a lansat deja o dezbatere publica privind perioada post-aderare si necesitatea cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. In cadrul acestei dezbateri, premierul va propune o discutie pentru gasirea de solutii pentru descentralizarea deciziilor in domeniul absorbtiei fondurilor comunitare.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a facut unele precizari privind necesitatea adoptarii in Parlament a legilor necesare aderarii la UE.

"Daca Parlamentul (n.n. - Romaniei) va adopta cele doua legi (n.n. - legea finantarii partidelor politice si legea constituirii Agentiei Nationale pentru Integritate), din partea noastra (n.n. a Comisiei Europene) va exista un foarte bun pachet politic inainte de sfarsitul lunii septembrie.