International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, ar putea acorda filialei din Romania a bancii turcesti Finansbank un credit de pana la 20 de milioane de euro, cu maturitate de sapte ani, potrivit datelor IFC.

Finansbank Romania va utiliza finantarea pentru a dezvolta activitatea in sectoarele cu crestere semnificativa, cum ar fi cel al intreprinderilor mici si mijlocii.

Parte a FIBA Group, subsidiara din Romania a Finansbank si-a inceput activitatea in luna februarie 2000, cand Finansbank AS Turcia a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Bancii de Credit Industrial si Comercial (BCIC), institutie de credit cu capital mixt romano-american infiintata in 1993.

Finansbank Romania a incheiat anul 2005 cu active totale de 1,25 miliarde de lei (circa 340 milioane de euro), in crestere cu 58% in lei fata de 2004, avand o cota de piata de circa 1%. Banca are o retea de 45 de unitati.

Grupul Fiba controleaza 91,41% din actiunile institutiei de credit, prin Finansbank International Holding NV, care detine 60,62% din titluri, Finansbank Turcia AS - 28,04%, Finans Leasing SA Romania - 2,75%.

Titlurile detinute de Finansbank Turcia vor fi rascumparate de Finans International Holding, ca parte a tranzactiei de preluare a bancii turcesti de catre cea elena National Bank of Greece.