Oficialii romani au stabilit miercuri o noua valoare a deficitului bugetar pe anul acesta: 2,5 la suta din Produsul Intern Brut. Precedenta tinta a executivului fusese de 0,9 la suta din PIB.

Majoritatea banilor din rectificare vor merge catre proiecte de infrastructura. Pentru proiectele de infrastructura din Invatamant se vor aloca 13.000 de miliarde vechi, adica o suma egala cu toti banii alocati in ultimii 16 ani pentru infrastructura din acest domeniu. La Sanatate vor merge catre 2.000 de miliarde vechi iar la Transporturi 17.000 mii de miliarde vechi.

Anuntul privind majorarea de aproape trei ori a deficitului bugetar a fost facut de ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, dupa o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Vladescu a explicat ca Romania a trebuit sa-si schimbe tinta deficitului bugetar deoarece exista proiecte legate de integrarea europeana care trebuiesc duse la bun sfirsit si de aceea e nevoie de majorarea cheltuielilor de investitii.

"Astazi e o zi foarte importanta dupa opinia mea, pentru ca putem incepe un proiect de dezvoltare al Romaniei care a fost multa vreme amanat. Nu a fost o decizie usoara, aceea de a majora deficitul bugetar la 2,5%, insa decizia se bazeaza pe o analiza serioasa si sigur nu va duce la periclitarea echilibrului macroeconomic", a spus ministrul Vladescu.

"A trebuit sa facem acest lucru acum pentru ca stim ca Romania va fi de la 1 ianuarie tara membra a UE si are nevoie de o infrastructura care sa fie europeana si are nevoie sa demareze proiectele europene de care are nevoie".

Vladescu s-a aratat optimist ca Romania va putea mentine in continuare echilibrele macroeconomice si tendintele de reducere a inflatiei.

La rindul sau, si premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca Romania trebuie sa dezvolte proiecte de investitii.

"In acest context, salut decizia pe care BNR a luat-o ieri cu privire la majorarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, caci acest lucru sigur va avea impactul pe care il dorim: reorientarea creditelor dinspre zona de consum inspre zona de investitii", a spus seful guvernului.

"Aceasta corelare a politicilor ne permite sa avem garantia ca toate criterile si toti parametrii macroeconomici pe care i-am avut in vedere la inceputul acestui an nu vor suferi modificari care sa ne ingrijoreze", a mai spus Tariceanu.

In urma discutiilor de azi, premierul si ministrul Finantelor l-au asigurat pe seful bancii centrale, Mugur Isarescu, ca circa 80 la suta din sumele necesare pentru schimbarea tintei de deficit comercial vor fi alocate cheltuielilor de investitii.

"Acest lucru dimineaza riscul unei presiuni inflationiste suplimentare si totodata atenueaza riscul unui deficit extern mai mare", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a primit asigurari ca finantarea cheltuielor bugetare suplimentare se va faca din resurse interne. "Dupa multi ani, in sfarsit, Romania a ajuns sa aiba resurse financiare suplimenatre. As spune acum ca avem chiar resurse financiare excelente din punct de vedere al lichiditatilor, iar banca national este obligata sa sterilizeze zilnic in jur de 6 miliarde de euro.

Este foarte important ca finantarea deficitului bugetar suplimentar sa se faca din resurse interne si nu din resurse externe atrase in plus, care sa ne creeze inca o presiune asupra controlului lichiditatii interne.", a spus Isarescu.