Subiectele de Bac, cumparate sau pasate pe sub mana?

de     HotNews.ro
Marţi, 4 iulie 2006, 0:00


Legatura de rudenie intre ziarista care a cumparat duminica seara subiectele de bacalaureat si unul dintre consilierii din minister care au conceput si selectionat subiectele de examen i-a facut pe cei de la Cotidianul sa afirme ca "Afacerea Bac pe bani sta pe o cumetrie suspecta".

Gandul publica integral povestirea Melaniei Mandas Vergu, ziarista care a sesizat ministerul dupa ce a intrat in posesia subiectelor.

Subiectele de romana de la bac s-au vandut duminica noaptea cu 500.000 de lei in Piata Victoriei

Duminica noaptea, in jurul orelor 23,00, am avut in mana 5 pagini A4 cu toate cele trei variante (alcatuite din trei subiecte fiecare) si doua pagini, culese cu font de litera „Lucida console”, ce contin raspunsurile la cele zece intrebari ale primului subiect, pentru variantele 1 si 2.

Era tot ceea ce putusem obtine de la elevii care, in aceeasi noapte de duminica, in Piata Victoriei, isi dadeau unul altuia subiectele. Fara ca acestia sa stie cine sunt mi-au vandut si mie subiectele. Si le dictau unii altora in grupuri de cel putin 15 elevi, le transmiteau pe telefonul mobil prietenilor.

Eu insami le-am xeroxat si tot ceea ce am obtinut de la ei a fost informatia ca le au de la un prieten, care prieten le avea de la alt prieten.Informatia ca subiectele de la probele scrise ale bacalaureatului s-ar cunoaste de catre elevi o aveam inca din luna mai.

Parea incredibil, dar eu aveam in mana 5 foi, cu toate cele trei variante. Informatia putea fi falsa, puteam fi si eu victima, ca si elevii, a vreunui escroc, care cu ceva inteligenta si informatii ar fi putut face asemenea isprava.

Ipoteza aceasta am discutat-o chiar joi, 29 iunie, in sedinta de macheta, cand am anuntat ca as putea intra in posesia unor subiecte, dar ca eu nu cred cu adevarat sa fie chiar asa. Am decis sa astept, sa continui mentinerea legaturii cu grupul de elevi. Sambata am primit o alarma falsa, cum ca in chiar acea seara as putea primi subiectele. Duminica noaptea aveam subiectele.

Au costat 500.000 de lei vechi. Daca ele erau „trucate”, riscam ca publicandu-le in ziua examenului sa anulam intreg bacalaureatul, iar cei 200.000 de elevi nu aveau nici o vina.

Era imperios necesar sa verific daca informatiile erau corecte, asa ca am sunat-o pe directoarea generala a invatamantului preuniversitar, Liliana Preoteasa si i-am spus ca sunt in posesia subiectelor si ca doresc sa le verific. L-am sunat apoi pe ministrul Hardau, care a ramas interzis.

In 10 minute directorul general Liliana Preoteasa m-a rugat sa merg la MEC cu subiectele, pentru a verifica daca sunt cele reale. In prezenta celor doua consiliere ale ministrului Andreea Dobrican si Ioana Szabo, a directorului general SNEE Mirescu, a dnei. Liliana Preoteasa, a celor doi inspectori de limba si literatura romana ai SNEE, dna Lascar si dl.

Stan si a profesorului prezentat de directorul SNEE, ca fiind unul dintre profesorii care au lucrat la subiecte dl. Florin Ionita. Directoarea generala a cerut inspectorului Stan sa vada subiectele.

In cabinetul directorului general, asezandu-se pe scaun, inspectorul Stan a devenit brusc livid, dupa ce-a parcurs prima pagina: „Da, doamna Vergu, acestea sunt subiectele”, a spus inspectorul. „Este ingrozitor ce se intampla”. In acel moment am avut confirmarea clara ca subiectele bacalaureatului erau de vanzare, in orice colt de piata.

La cererea directorului general am xeroxat subiectele care au fost luate de echipa SNEE pentru a le verifica, in prezenta ministrului Educatiei. La intoarcerea in anticamera cabinetului sau, ministrul Hardau a spus stupefiat: „E clar, acestea sunt subiectele. Nu sunt copii xerox de pe subiectele din plicuri, dar continutul lor este identic.

Cele cateva secunde de stupefactie au fost sparte de sunetul telefonului mobil al directorului general Preoteasa care anuntase deja inspectorul general al Capitalei sa organizeze o comisie, din membrii comisiei de bac, si sa mearga la inspectorat pentru a verifica daca plicurile cu subiectele sunt intacte. In urmatoarele secunde ministrul Hardau a spus: „Anuntam politia”.

Am plecat toti trei, eu, ministrul Hardau si Liliana Preoteasa spre Circa nr. 3 de Politie. Zavorul gardului s-a deschis cu greutate, cum cu greutate puteam accepta si ca traim un astfel de moment.

Integral in Gandul

Afacerea „Bac pe bani“ sta pe o cumetrie suspecta

Sefa Departamentului Educatie de la ziarul „Gandul“ sustine ca a cumparat de la niste elevi subiectele de Bac concepute de o ruda de-a ei prin alianta.

Cu o seara inainte de proba scrisa de la limba si literatura romana, Melania Mandas Vergu, seful Departamentului de Educatie de la cotidianul „Gandul“, a intrat in posesia subiectelor de la bacalaureat. „Duminica seara, in jurul orei 23.00, am cumparat de la un elev cele trei variante de subiecte din Piata Victoriei, cu doar 500.000 de lei.

Tot ce pot sa spun e ca toti de acolo erau elevi care dau examene. Erau vreo 15 copii“, spune Melania Vergu despre cei care vindeau subiectele.

Urmatorul pas facut de ziarista a fost sa anunte Ministerul Educatiei. „Am vorbit cu Liliana Preoteasa (directoare pentru invatamintul preuniversitar) si cu ministrul Hardau. M-am dus sa le verific, ca nu cumva sa fie falsuri. Insa nu a fost asa. Ii convocasera si pe cei doi inspectori si pe un profesor care au lucrat la subiecte“, a relatat Melania Vergu.

Rude prin alianta

Dupa cum spun ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Cristian Mirescu, „unul dintre cei doi inspectori care au lucrat la subiectele de la limba romana este Marilena Lascar“.

Despre aceasta, chiar jurnalistul Melania Mandas Vergu recunoaste ca ii este ruda prin alianta: „A fost consiliera de imagine a lui Miclea (fostul ministru al Educatiei - n.r.) si asa ne-am imprietenit noi mai bine si asa am ajuns sa-i si botez copilul“. Jurnalista neaga ca inspectoarea Lascar ar fi avut acces la subiecte, „pentru ca este in concediu de maternitate“.

Tot Vergu admite insa ca, in seara cu pricina, inspectoarea Lascar a fost chemata de Mihail Hardau la minister tocmai pentru ca a lucrat la subiecte impreuna cu inspectorul Mihai Stan si un profesor de limba romana.

„Care dracu’ este problema?“

„Am ajuns sa fiu neam cu tot Serviciul de Evaluare si Examinare. Nu este nimic de ascuns. Numai o minte cretina poate sa creada ca o femeie cu copil de doua luni imi da mie subiectele, iar eu o dau in git la procuratura. Dar de la a spune ca le-a facut ea pina la a spune ca le-a vindut ea este cale lunga“, a demontat Vergu ciudata coincidenta.

Mai mult, ea sustine ca ea are si alte cunostinte in SNEE: „Ma cunosc cu inspectorul de istorie si ies cu el la bere. Si care dracu’ este problema?“.

„Si anul trecut am avut informatia ca subiectele de la romana si de la matematica se stiau, dar am aflat tirziu, dupa ce s-au dat examenele. Din momentul asta cine mai incearca sa-mi mai aduca vreo atingere, pe cuvintul meu ca nu stiu ce va fac“, argumenteaza jurnalista.

„Eu nu cred nimic“

Ministrul Mihail Hardau nu vrea sa comenteze, dar anunta ca deja se deruleaza o ancheta. „Eu nu cred nimic. Eu stiu ca am luat toate masurile de siguranta: subiectele au fost sigilate pe 12 iunie, iar trimiterea spre judete a fost facuta cu o paza riguroasa. Dar vad ca lucrurile au luat o alta ruta“, a declarat ministrul Educatiei.

Fostul director de la Serviciul National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica, demis in urma unui scandal similar, cind subiectele de la capacitate au fost obtinute de un jurnalist de la ziarul „Adevarul“, nu vrea sa faca prea multe comentarii. „Sint prea multe coincidente si cei care ancheteaza trebuie sa-si faca treaba“, a spus Stoica.

Partidul il sustine pe Hardau

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, s-a plins ieri Biroului Permanent al PD de faptul ca este „lucrat“ din interiorul institutiei pe care o conduce.

Potrivit unor surse din conducerea partidului, Hardau a reclamat liderilor PD faptul ca atit incidentul de acum cu subiectele de bacalaureat, cit si cel din urma cu doua saptamini, cind subiectele de la examenul de capacitate au ajuns in miinile unor ziaristi, sint „orchestrate“ de anumite grupuri care ar vrea demiterea lui.

Aceleasi surse sustin ca ministrul Hardau a cerut o discutie in particular cu liderul PD Emil Boc si cu ministrul de Interne Vasile Blaga, care este si secretarul general al PD. „Nu ne gindim sa-l demitem pe ministrul Hardau. Asteptam finalizarea anchetei“, a declarat ieri Boc la terminarea sedintei conducerii PD.

In urma cu doua saptamini, liderul PD a replicat acelasi lucru si a lasat sa se inteleaga ca ar fi posibil un atac la adresa ministrului democrat „cu complicitatea unor oameni din minister“.

Integral in Cotidianul


1156 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Subiecte bac (Marţi, 4 iulie 2006, 15:12)

  Andrei [anonim]

  Acum 2 ani am dat si eu bacaleaureatul si inainte de fiecare proba am facut si eu rost de subiecte. La noi a fost ceva mai simplu fiindca eram in generatie cu baiatul dl.Nastase si multi alti copii de politicieni cu care eram prieten mai aprope sau mai indepartat, si in noaptea dinaintea fiecarei probe en intalneam mai multi si primeam pe un cd toate subiectele respective. Deci chestia asta se intampla de ceva timp nu este chiar o noutate
 • 0 (0 voturi)    
  Mda (Marţi, 4 iulie 2006, 19:42)

  Claudiu [anonim]

  Ehh si eu cand am dat bacul a venit directorul si a pasat subiectele la matematica intr-o sala desi nici nu avea voie in scoala. Asta acu 4 ani.
  Se intampla peste tot furturi. Scoala romaneasca e la pamant. Sub orice aspect.
 • 0 (0 voturi)    
  romania la pamant (Miercuri, 5 iulie 2006, 4:37)

  mary [anonim]

  dar ziarista ce vocabular cizelat are:))
 • 0 (0 voturi)    
  Restructurare din temelii (Miercuri, 5 iulie 2006, 17:14)

  sOCRATE [anonim]

  Cele intamplate trebuie sa conduca la o serie de masuri care trebuie luate de urgenta, desi multi dintre noi tipam de mult timp:
  1.regandirea organizarii MEC, inclusiv a organismelor paralele si parazitare.
  2.restructurarea MEC si a ISJ-urilor
  3.stbilirea de noi mecanisme de derulare a examenelor nationale,
  4. depolitizarea totala a sistemului de invatamant etc, etc..
 • 0 (0 voturi)    
  Nici o demisie ? (Miercuri, 5 iulie 2006, 18:59)

  sanlav [anonim]

  Ministrul ar trebui sa demisioneze, nu sa "boceasca" la colegii lui (intimplator toti in PD) sau, in ultima instanta, la "Sa traiti bine".
  Intimplator, doar ca o dezbatere teoretica (nu prea vad sanse sa devina practica) un Ministru este responsabil de ministerul pe care il conduce ? Poate sa ia orice masuri considera necesare (incluzind demiteri) pt. a organiza lucrurile in maniera pe care el o considera optima ?
  Bineinteles orice incapabil ajuns intr-o functie de conducere se duce repede sa plinga pe umerii colegilor. Sunt curios in ce zi va ajunge sa plinga pe umerii vajnicului sau comandant.
  Si cu ce realizari se lauda pina acum ? Greve ale profesorilor ? Subiecte de examen ?
  Chiar si la noi incepe sa conteze ce lasi in urma dupa ce conduci ceva, nu explicatii care oricum NU or sa ramina in urma ta; nici macar in CV.
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea ca s-au schimbat subiectele ! (Sâmbătă, 8 iulie 2006, 23:10)

  nansy [anonim]

  Eu am dat bacu anul asta si si eu stiam subiectele si oricum in fiecare an se cumpara subiectele si ziarista aia se baga ea ca mata in lapte in ... mea ce ea nu a copiat niciodata ?numai ea este corecta?aloo traim in romania unde totul este pe bani nu a auzit ?ea vine domne corecta sa iasa si ea la tv sa vorbeasca o inculta de doi lei .Asa ca draga mea jurnalista daca citesti sa iti spun eu ceva tie ,nu esti tu dreptatea in romania ca si tu la randul tau ai mituit oameni si ai dat bani ca sa obtii ceva .Ps si anul viitor nu te mai baga tu in bac ca nu esti interesanta proasto ,aaa si oricum eu am invatat si stiam toate subiectele vaco nu cum ai spus tu ca noi nu suntem pregatiti deloc si ca nu stim nimica

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version