Cu tincii la amprentare

de     Cotidianul
Luni, 31 iulie 2006, 0:00

sursa: Cotidianul

Oficialii Uniunii inca dezbat cu ardoare daca un copil este mai apt la sase ani, varianta suedeza, sau la 12 ani, varianta celorlalte state, pentru a i se lua amprentele, insa un lucru pare a fi cert: milioane de minori vor fi luati in evidentele speciale comunitare pentru a li se putea elibera pasapoarte biometrice, dupa cum relateaza cotidianul britanic „The Guardian“.

„Utilizarea amprentelor si a altor date biometrice este menita sa impiedice fraudarea pasapoartelor si sa permita tarilor UE sa se conformeze cerintelor SUA pentru vize“, se arata in articolul din ziarul amintit.

Probleme la bugetul comunitar

Au existat propuneri in institutiile abilitate UE ca pasaportul biometric sa fie completat de cel clasic, deoarece nu in toate statele exista posibilitati tehnice pentru citirea acestui tip de document. Problema, aproape insurmontabila, a fost, in acest caz, legata de costurile duble ale unui proiect de acest fel.

Oficialii Uniunii, fara sa fi gasit deocamdata fonduri pentru elaborarea seturilor duble de documente de calatorie pentru cetatenii comunitari, s-au gindit totusi sa alcatuiasca, intr-o prima etapa, o baza de date gigant cu amprentele copiilor din UE.

Amprente cu dificultati

Deciziile UE sint bazate, in viziunea grupurilor care au protestat la adresa proiectului, pe criteriul „posibilitatilor tehnologice si nu pe problemele morale si politice referitoare la justetea sau dezirabilitatea lui“.

Pe linga riscurile majore legate de securitatea unei astfel de operatiuni, la care se adauga riscul crescut ca identitatea „digitala“ a copiilor sa fie gresit coroborata cu diverse delicte „online“ sau reale, exista si problema costurilor pentru un astfel de proiect, in fiecare stat UE.
Integral in Cotidianul


30 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi