Apele in care se scalda piata imobiliara romaneasca sint tot mai tulburi. Nici nu a trecut bine furtuna provocata de oficialii bancii centrale odata cu anuntarea intentiei institutiei de a interveni pe piata cu scopul de a stavili ritmul nebunesc de scumpire a locuintelor, ca un nou set de declaratii a si inceput sa faca valuri.

Mai exact, reprezentanti ai Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au facut public faptul ca agentiile imobiliare vor fi obligate sa raporteze toate tranzactiile cu numerar care depasesc echivalentul in lei a 10.000 de euro. Cei implicati in perfectarea tranzactiilor, notari si agenti imobiliari deopotriva, catalogheaza masura ca fiind aberanta si nejustificata.

REGULA VECHE, DAR NEAPLICATA // Ca bancile si notarii publici sint principalii „raportori“ la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) nu reprezinta o noutate pentru multi.

Iar cei care cunosc legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor cu siguranta nu sint surprinsi nici de faptul ca agentiile imobiliare vor trebui sa se alature celorlate institutii care transmit date despre toate tranzactiile cu numerar ce depasesc echivalentul in lei a 10.000 de euro.

Inca din 2002, cind a intrat in vigoare legea cu pricina, textul actului normativ stabilea ca pe linga institutii bancare sau persoane care acorda asistenta notariala, agentiile imobiliare trebuie sa transmita si ele informatii.

Desi obligatia este veche, pina acum citeva zile nimeni nu a tras de urechi agentii imobiliari pe motiv ca nu si-au „pirit“ clientii la OPCSB, deoarece oricum mai toate tranzactiile imobiliare vizate sint raportate la oficiu de catre notarii publici, cei care pun parafa pe contractele de transfer al dreptului de proprietate.

TRANZACTIILE SINT DEJA DECLARATE DE NOTARI // Activitatea agentiilor imobiliare va fi controlata de OPCSB, pentru a se evita achizitionarea de cladiri sau terenuri cu fonduri ce provin din operatiuni ilicite. Astfel a justificat Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvint al Oficiului, regulile dupa care vor trebui sa joace de acum agentii imobiliari.

„OPCSB va cere agentiilor imobiliare sa raporteze orice tranzactie cu numerar de peste 10.000 de euro, precum si orice alte operatiuni suspecte pe piata de profil“, a precizat oficialul, iar reactiile agentilor imobiliari nu s-au lasat asteptate. „Este o aberatie. O asemenea masura nu-si are rostul. Orice vinzare este raportata de notari, deci tranzactia este deja declarata.

Iar conditiile in care se transfera o proprietate sint oricum verificate de banca si notar. De fapt, agentul imobiliar este doar un intermediar intre acestea si client“, este de parere Cezar Lazarescu, directorul general al Rom International Service.

La rindul sau, Lucian Racaru, seful Centrului Imobiliar Roman, confirma ca mare parte dintre tranzactiile imobiliare se fac acum prin credite bancare: „Aproximativ 80 - 90% dintre tranzactiile imobiliare se realizeaza prin credite. Foarte putine tranzactii se fac cash.

Pragul de 10.000 de euro este extrem de mic, deoarece in asemenea situatii numai avansul se ridica, in medie, la 20.000 - 30.000 de euro“.

„NU VREM SA FACEM POLITIE!“ // Potrivit lui Racaru, una dintre asociatiile reprezentative de pe piata imobiliara a si semnat un protocol cu OPCSB, potrivit caruia fiecare agentie membra se obliga sa delege o persoana care se va ocupa de intocmirea rapoartelor catre Oficiu. „In loc sa facem tranzactii, va trebui sa facem politie. Ne transforma in informatori.

Astazi, doar in cazul tranzactiilor cu case taranesti se mai intilnesc sume sub 10.000 de euro. Inseamna ca trebuie sa ne pirim toti clientii. Iar cine are bani de albit nu cumpara garsoniere sau apartamente in Berceni. Cei care au facut bani la negru cred ca au stiut si sa se acopere.

Si apoi, dupa ce criterii stabilesc eu daca un client este sau nu suspect? Daca nu are Dacia si vine la agentie cu un Jeep sau daca apare in pantaloni scurti si plateste cash trebuie sa il consider suspect si sa il raportez?“, mai spune Racaru.

In opinia sa, daca reprezentantii Oficiului tin musai sa-si justifice salariile, ar fi mai potrivit sa actualizeze datele si abia apoi sa impuna noi reguli de joc: „Fie ridica acel prag la 30.000 de euro, fie stabilesc sa se raporteze doar tranzactiile cu vile sau apartamente din ansambluri rezidentiale noi, unde preturile pornesc de la 100.000 de euro“.

GHID DE TRANZACTII SUSPECTE // Declaratiile reprezentantului OPCSB sint insa cu atit mai grave cu cit, sustine o buna parte dintre avocati si notari publici, se demonstreaza ca legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor este gresit interpretata si aplicata.

Potrivit juristilor contactati de „Prezent“, la OPCSB trebuie raportate doar tranzactiile care trezesc suspiciunea de spalare a banilor. De altfel, articolul 3, alineatul 1 din Legea 656/2002, spune clar: „De indata ce exista suspiciuni ca o operatiune ce urmeaza sa fie efectuata are ca scop spalarea banilor, se va informa imediat Oficiul“.

Mai mult, in cadrul unui program finantat de UE, s-a si tiparit un ghid de tranzactii suspecte, menit sa fie un instrument de lucru pentru raportorii desemnati de lege. Ghidul cuprinde o sectiune dedicata categoriilor de suspiciuni si asa-zisilor „indici de anomalie“ ce pot fi sesizati in comportamentul clientilor sau in natura tranzactiilor solicitate de acestia.

Practic, lucrarea trece in revista caracteristici si chiar situatii care servesc societatilor de servicii de investitii financiare, institutiilor financiar non-bancare, firmelor de asigurare, cazinourilor, caselor de schimb valutar, societatilor care ofera servicii de transfer rapid de bani, agentiilor imobiliare si caselor de licitatii, precum si avocatilor, contabililor si notarilor in vederea depistarii tranzactiilor suspecte.

Integral in Prezent