Americanii perfectioneaza sistemele antiracheta si protectia satelitilor. Dupa recentele atacuri cu rachete ale Hezbollah, dinaintea si din timpul razboiului din Liban, Ministerul israelian al Apararii a rugat Pentagonul sa-i ofere informatii despre un nou sistem de aparare contra proiectilelor mici si cu raza de actiune relativ scurta, cum sunt rachetele Katiusa si Kassam.

Sistemul in cauza se numeste Skyguard si este fabricat de corporatia Northrop Grumman.

Skyguard se bazeaza pe un laser chimic de inalta energie, dezvoltat initial de americani in colaborare cu armata israeliana, in anii ‘90. Pentagonul a apreciat insa ca sistemul, care pe ansamblu este mult mai complex decat laserul propriu-zis, nu ar fi inca "matur", dar ca ramane deschis colaborarii cu armata statului evreu, precum si cu fortele militare ale tuturor aliatilor SUA.

"Umbrela" pentru obiective mari

Noul sistem este derivat din vechea platforma THEL (Tactical High Energy Laser), are dimensiuni mai mici si este mult mai eficient in doborarea urmatoarelor tipuri de proiectile: rachete balistice cu raza scurta de actiune, rachete de lansator portabil cu raza scurta si lunga de actiune, obuze de artilerie si proiectile de mortiere, aeronave teleghidate si chiar rachete de croaziera.

Skyguard are o putere mai mare decat platforma THEL, precum si o raza a fasciculului laser mai groasa. Un singur sistem Skyguard ofera un scut protector cu diametrul de aproximativ 10 kilometri, putand apara instalatii militare de mari dimensiuni, zone industriale intinse, trupe si/sau mari aglomerari de civili, cum ar fi convoaiele sau taberele de refugiati.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei