Ordonanta care prevede unele masuri pentru finalizarea privatizarii BCR a trecut miercuri de Comisia de buget si de Comisia pentru privatizare din Camera Deputatilor. Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Textul Ordonantei a suferit doua amendamente care nu aduc insa modificari de fond, fata de varianta adoptata saptamana trecuta de catre Senat. Ordonanta urmeaza sa fie dezbatuta de plenul Camerei Deputatilor.

Ordonanta 33/2006, care prevede unele masuri pentru finalizarea privatizarii BCR, a fost dezbatuta astazi de catre comisiile de resort ale Camerei Deputatilor respectiv, Comisia de buget, finante si banci si Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare.

Cele doua comisii au analizat practic raportul venit de la Senat, care a aprobat saptamana trecuta aceasta Ordonanta cu 53 de voturi pentru si 31 impotriva.

Astfel, comisia de buget a dat avizul favorabil in privinta Ordonantei si nu au existat amendamente. La comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, Ordonanta a fost votata in varianta propusa de Senat si a trecut cu 11 voturi pentru si doua impotriva care au apartinut reprezentantilor Partidului Romania Mare (PRM).

Tot in cadrul acestei Comisii au fost adoptate si doua amendamente la textul Ordonantei dar acestea nu aduc modificari de fond Ordonantei.

“Nu sunt niste amendamente care aduc modificari importante ci vin in sprijinul clarificarii textului Ordonantei”, a declarat pentru HotNews.ro, Aurel Vainer, membru si secretar in Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor.

Raportul urmeaza sa fie depus joi, 7 septembrie 2006, la Biroul permanent al Camerei Deputatilor, care urmeaza sa decida data la care Ordonanta va fi dezbatuta si supusa la vot in plenul Camerei Deputatilor. Cel mai probabil acest lucru se va intampla saptamana viitoare.

Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget a precizat pentru HotNews.ro ca va incerca sa-si convinga colegii din partid sa voteze in plen aceasta Ordonanta.

“Voi incerca sa-mi conving colegii si va anunt ca PSD va vota in plen Ordonanta privind finalizarea privatizarii BCR”, a specificat Tanasescu.

Pentru finalizarea procesului de privatizare a BCR, era nevoie ca Autoritatea de Concurenta sa stabileasca legitimitatea ajutorului de stat acordat BCR, prin preluarea la buget a datoriilor Bancorex, odata cu fuziunea celor doua banci.

De asemenea, Consiliul Concurentei a solicitat AVAS si Ministerului de Finante (MFP) limitarea expunerii statului in legatura cu garantiile pentru obligatiile Bancorex, atat in timp cat si ca suma.

La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Executivul a stabilit aceste masuri prin Ordonanta nr.33/2006. Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Conform Ordonantei, ajutorul de stat nu poate depasi jumatate din pretul contractului de privatizare a BCR, deci jumatate din pretul de 3,75 miliarde euro, mai exact circa 1,8 miliarde euro. In ceea ce priveste limita de timp, termenul pana la care se pot face solicitari este data de 31 decembrie 2013.

Tot atunci, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a declarat ca potentialul ajutor de stat, sume deja solicitate si care nu sunt recuperate, depaseste suma de 900 de milioane de euro.

Termenul limita de finalizare a privatizarii BCR este 21 septembrie 2006, iar aprobarea Ordonantei de privatizare in Parlament este ultima etapa a acestui proces.