Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), una dintre cele patru banci prin care se deruleaza Programul Fermierul 2006, a angajat, pana la 31 august 2006, toate fondurile pentru cofinantare Sapard si aproximativ 13% din fondurile fara cofinantare Sapard, se arata intr-un comunicat al bancii. Astfel, CEC finanteaza 87 proiecte din 22 de judete, insumand 20,6 milioane lei.

Fondurile acordate prin Programul Fermierul 2006 au o dobanda de 5% pe an si se adreseaza producatorilor agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatiilor agricole familiale, asociatiilor de producatori agricoli, grupurilor de producatori si cooperative agricole, societatilor agricole private si asociatiilor agricole cu personalitate juridica, societatilor comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare.

In cadrul programului, creditele pot fi garantate si prin intermediul fondurilor de garantare. Astfel, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) valoarea creditului poate fi garantata integral iar prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) se poate garanta 70% din valoarea creditului.

CEC a anuntat joi ca va acorda in continuare credite pentru cofinantare Sapard, precum si pentru alte proiecte rurale, care nu fac parte din programul Fermierul, din resurse proprii, in conditiile standard ale bancii.

CEC, banca aflata in plin proces de restructurare si privatizare, are in prezent un capital social de 149,7 milioane lei noi, active totale de peste sase miliarde lei noi si o retea de 1.391 unitati, in mediul urban si rural.