Banca Nationala a cheltuit anul trecut nu mai putin de 500 de miliarde de lei vechi (50 de milioane de lei noi) pe tiparirea noilor bancnote fara zerouri si pe baterea noilor monede, potrivit raportului anual al institutiei.

Suma reprezinta doar o parte din costul total al noii emisiuni, care este trecut la "secret de stat", fiind doar ce s-a platit pentru banii tipariti in Romania, pana la finele lui 2005.

"Anul trecut nu s-au tiparit bani pe vechea emisiune. Este vorba exclusiv de monede si bancnote noi", sustine Petru Horia Ozarchevici, director-adjunct in cadrul Directiei de emisiune din BNR.

La cei 500 de miliarde de lei vechi, trebuie adaugate si colturile banilor adusi din import, dar si cele ale emisiunilor ulterioare, care sa permita inlocuirea completa a numerarului aflat in circulatie cu lei noi.

Potrivit reprezentantilor BNR, la finele lui 2005, doar 30% din banii aflati in circulatie purtau noile insemne. Dintre acestia, doar o parte - respectiv monedele si bancnotele de valori mici - au fost tipariti in tara, la Imprimeria BNR.

Suma semisecreta

Reprezentantii Bancii Centrale au afirmat inca dinainte de aparitia noilor bani pe piata ca romanii nu vor sti niciodata cat a costat taierea zerourilor din coada leului, deoarece informatia intra sub incidenta legii secretului de stat. In aceste conditii este greu de explicat cum a aparut suma de 500 de miliarde de lei vechi chiar in raportul anual.

Integral in EVZ