In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a criticat legile sigurantei facute de guvern pentru ca “exista necoroborari intre ele”.

O prima critica pe care aceasta o aduce legilor sigurantei este nedefinirea exacta a riscurilor si amenintarilor impotriva sigurantei nationale. “Avem un articol care spune care sunt riscurile si un alt articol care spune “riscurile si amenintarile sunt urmatoarele”.

Deci, se creeaza putina confuzie.” Monica Macovei a subliniat ca aceasta distinctie este importanta pentru ca si masurile care trebuie sa fie luate pentru fiecare caz in parte sunt diferite.

O alta critica adusa de ministrul Justiei este faptul ca, in legi, se stipuleaza existenta centrului tehnic de interceptare si inregistrare a convorbirilor de la SRI.

“O sa trimit la guvern o decizie a Consiliului european in care se spune foarte clar ca cel putin pentru dosarele penale, deci nu cele care tin de siguranta nationala, aceste interceptari trebuie facute in contact nemijlocit cu procurorul pentru ca el este beneficiarul informatiilor.” Ea a adugat ca nu este de acord nici cu o agentie independenta de interceptare aflata sub controlul parlamentului pentru ca “asa ceva nu exista nicaieri”.

Consecinte foarte proaste daca procurorii nu vor mai fi numiti de catre ministrul Justitiei

Monica Macovei a sustinut ca, daca procurorii nu vor mai fi numiti de catre ministrul Justitiei, “consecintele vor fi foarte proaste”. “In clipa asta sunt trei initiative. Una de la UDMR, a domnului Frunda, alta de la PC, cea care a fost adoptata in Camera, a domului Voiculescu si mai este una a doamnei Stanoiu.

Aceste proiecte sunt identice si denota interventia politicului de a opri ceva ce merge bine”, a declarat ea.

Ministrul Justitiei a explicat de ce numirea procurorilor nu se poate face de catre CSM. “Numirea si revocarea procurorilor sefi nu poate fi la CSM din mai multemotive. In primul rand, trebuie sa fie in puterea unei persoane care este la randul ei responsabila, cum ar fi ministrul Justitiei care daca greseste, il demiti. Procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei.”