La nivel european, cel mai mare numar de ore lucrate anual apartine romanilor si grecilor, cu cate 1 840 fiecare. Altminteri, oficial, romanii muncesc, saptamanal, cu jumatate de ora mai mult decat omologii lor din cele zece noi state membre ale UE, se arata intr-un raport al Fundatiei Observatorul European al Relatiilor Industriale (FOERI).

Conform datelor din raport, in Romania se lucreaza 40 de ore pe saptamana, cu 5 ore mai mult decat in Franta, statul cu cele mai putine ore lucrate saptamanal. Insa intr-o saptamana se pot lucra maximum 48 de ore, cu tot cu orele peste program.

Romania, desi nu este inca membra UE, face parte dintre statele in care se lucreaza cel mai mult, alaturi de Cipru, Danemarca, Germania, Italia sau Luxemburg. Francezii recupereaza la numarul orelor suplimentare, cu 13 ore saptamanal, desi au cel mai scurt program de lucru.

In unele state, cum ar fi Polonia, Estonia sau Slovacia, se poate lucra suplimentar doar cu conditia ca media pe patru luni sa nu depaseasca 40 de ore saptamanal. Cei mai fericiti sunt lucratorii din Belgia, Slovenia si Letonia, care nu au reglementate ore suplimentare.

Integral in Gandul