Gestul presedintelui George W. Bush de a recunoaste existenta inchisorilor secrete ale CIA s-a dovedit in cele din urma inutil, el fiind sfidat in Senat chiar de republicani pe marginea documentului care ar fi legalizat procedeul asa-numitului "transfer de prizonieri".

In contextul razboiului global impotriva terorismului, administratia de la Casa Alba considera ca sunt necesare instrumente noi care sa permita urmarirea si interogarea suspectilor de terorism, dar si sa-i protejeze pe agentii operativi care, date fiind conventiile internationale ce interzic practicarea torturii, sunt expusi urmaririi penale.

Fireste, liderul american a subliniat de mai multe ori ca nu este vorba de tortura - practica interzisa de Conventia de la Geneva -, ci de "metode alternative de interogare".

Dezbaterea publica din SUA pe marginea definirii unor noi instrumente legale de combaterea terorismului a degenerat insa intr-un conflict deschis intre Casa Alba si Comisia de Aparare din Senatul SUA care a adoptat, in schimb, un proiect de lege destinat, din contra, sa protejeze mai bine drepturile omului, prin urmare si ale teroristilor prezumtivi, ignorand astfel solicitarile si amenintarile

presedintelui Bush. Cu numai cateva ore inainte, liderul de la Casa Alba declarase ca nu va accepta incetarea programului de interogare a suspectilor de terorism de catre CIA. George Bush ceruse, marti, Congresului sa adopte rapid, daca se poate chiar inainte de alegerile congresionale de la 7 noiembrie, proiectul de lege care ar fi permis continuarea programului.