Banci precum Finansbank, HVB, Libra, ProCredit, OTP, Romexterra sau Banca Romaneasca au ridicat substantial nivelul dobanzilor in ultima luna. In acelasi timp, managementul institutiilor mari de credit a sesizat lipsa de interes a romanilor pentru depozitele cu dobanda variabila si a crescut numarul produselor cu dobanda fixa.

Ramane de vazut cat timp vor putea mentine bancile mici castigul oferit la depozite, insa in conditiile din prezent un lucru este cert: romanii pot renunta la depozitele pe una, trei sau sase luni, care domina inca in piata, in favoarea termenelor mai avantajoase de economisire, de peste un an.

Sistemul e stabil

Cresterile recente de dobanda ajuta clientii sa economiseasca bani pe termen lung fara ca sumele sa piarda din valoare la retragerea lor din banca, din cauza majorarii ulterioare a preturilor.

Intrucat in Romania nu mai poate fi vorba de falimentul vreunei banci (singurei banci cu probleme i-a fost interzis de BNR inca de anul trecut sa mai ofere servicii populatiei), iar majoritatea institutiilor de credit se afla in maini straine, sub umbrela unor concerne cu prezenta internationala, stabilitatea sistemului este asigurata.

Prin urmare, potentialii clienti nu au de ce sa se mai teama ca o banca sau alta poate sa nu le mai returneze banii si nici de devalorizarea leului, in conditiile in care inflatia a coborat la 6,02%. Iar banii de „la saltea“ se pot transforma in economii pe termen lung la banci.

70% din dobanzi - peste inflatie

Clientul trebuie sa tina cont de faptul ca dobanzile afisate, pentru orice scadenta, sunt intotdeauna anuale, si pentru a oferi beneficii trebuie sa se situeze peste rata inflatiei.

Astfel, trebuie avute in vedere nu doar dobanzile si perioada capitalizarii acestora, ci si comisioanele de deschidere a conturilor sau cele de retragere a banilor de la casieria bancii (sau, unde este posibil, prin card, de la bancomat). Comisioanele pot diminua considerabil castigul economiilor, in special pe termen scurt, unde castigurile sunt mai mici.

Depozitul bancar pe termen lung - mai ales cel cu dobanda fixa - reprezinta insa din nou o alternativa buna de investitii, daca inflatia (adica nivelul de crestere al preturilor de consum) ramane in limitele prognozate de analisti, de 7% pe an la sfarsitul lui 2006.

In prezent insa, inflatia anuala indica 6,02%, si doar 30% din banci mai afiseaza dobanzi la termen de un an pentru depozitele in lei sub nivelul inflatiei.

Dobanzile majoritatii bancilor urca astfel peste inflatie (sau devin real-pozitive) si asigura un castig chiar si pentru termene mai mari de un an. Termene de care romanii s-au cam ferit in ultima perioada, din cauza oscilatiilor dese ale dobanzilor preferand sa tina banii in conturi cu scadente mici, la una sau trei luni.

Bancile mari nu sunt interesate

Setea de lei a determinat sapte banci mici si doar doua din Top 10 (dupa clasamentul activelor nete) sa modifice dobanzile in ultima luna.

Nou-fuzionata HVB-Tiriac a urcat ratele dobanzii, insa la doar 6,1% la noua si 12 luni, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt.

Astfel, HVB Tiriac - care in urma fuziunii ocupa locul patru din clasamentul bancar - ofera, de pilda, dobanzi de 6,4% la o luna, mai mari decat toate celelalte dobanzi la alte scadente din oferta proprie.

Totodata, Alpha Bank (locul sapte in Top 10) a bonificat semnificativ, cu 0,5%, numai doua scadente - pe cele la o luna si trei luni, ale caror rate au fost urcate la 6,25, respectiv 6,5%, lasand neschimbate ratele afisate pentru scadentele la un an (7,25%).

Dezinteresul bancilor mari pentru resursele atrase de la populatie este explicabil, intrucat acestea dispun de suficienti bani pentru a-si finanta operatiunile. De pilda, primele trei mari banci din sistem, in mainile carora se concentreaza jumatate din piata - BCR, BRD si Raiffeisen -, nu au operat nicio modificare de dobanda semnificativa in ultimul trimestru.

Bancile mai mici insa au resurse mai restranse de lichiditati si sunt dispuse sa atraga mai multi bani de la populatie decat bancile mari.

Cresteri mari la bancile mici

Finansbank, OTP si Banca Romaneasca (subsidiara a National Bank of Greece) conduc in topul celor mai importante majorari de dobanda efectuate in ultima luna. Cea mai importanta crestere a dobanzii a avut loc la Finansbank, unde rata pentru depozitul la o luna a avansat cu un punct procentual, la 7,5%. OTP Bank a operat o majorare de 0,8% a dobanzii la 12 luni, care a urcat astfel la 7,3%.

Cele mai mari dobanzi din piata sunt insa oferite de Finansbank, care a urcat cu 0,5% dobanzile la o luna si trei luni, pana la 8%, iar pe cea la 12 luni, la 8,5%. Banca Romaneasca a afisat dobanzi noi cu 0,7% mai mari la o luna, cu 0,55% mai mari la sase luni si cu 0,6% mai mari la 12 luni.

Dobanda oferita de Banca Romaneasca, egala cu aceea afisata de Romexterra, pentru scadentele la 12 luni, este de 8,10% si ocupa locul doi in piata (dupa cele 8,5% ale Finansbank si Libra).

Integral in Saptamana Financiara