Sa presupunem ca esti fan desene animate de pe vremea cand pandeai casetele video cu “Cenusareasa”, “Alba ca Zapada”, “101 Dalmatieni”. “Pisicile aristocrate” si, evident, “Cartea Junglei”. Nu vrei sa recunosti asta, dar ai numarat zilele pana la lansarea Ice Age 2.

Pentru tine (si pentru toti cei care cred ca animatia se rezuma la titlurile enumerate mai sus) incepe prima editie anim’est (22.09-01.10).

O mana de oameni pasionati de filmul de animatie s-au gandit ca ceva-ceva lipsea cu desavarsire pe ecranele romanesti (Bucuresti - caci aici se va desfasura) - animatie din intreaga lume (scurt si lung metraje) adunate in patru cinematografe, timp de 10 zile, care tintesc doua tipuri de targeturi: copii si adulti.

A doua categorie poate sa aiba o revelatie in privinta genului, pentru ca i s-au pregatit maratoane intregi de scurt metraje (dedicate lor exclusiv), productii din Thailanda, SUA, Iran, Spania, Finlanda, Turcia, Franta si cam de peste tot.

Se adauga un zoom pe animatia ceha (una din cele mai creative in domeniu) cu programe care cuprind peste 30 de scurt metraje, plus bonusuri de animatie poloneza, britanica si iraniana. Daca adaugam si lung metrajele castigatoare a premii importante (Oscaruri, Goya, BAFTA) ajungem la un calcul rapid de peste 200 de filme animate.

Si, pentru ca intr-o vreme Romania statea foarte bine la capitolul animatii, vi s-au pregatit si doua retrospective Ion Popescu-Gopo.

In cadrul anim’est, “Masini”-le te asteapta la cinema Corso pe parcursul saptamanii 22-28. 09, celelalte locatii ale festivalului fiind Cinema Europa, Cinema Union si Cinema Elvira Popescu.

Daca ra fi sa-l parafrazam pe Bucsa am spune asa: “Stiu ca am facut alegerea buna cu anim’est.” Ni-l dorim un prieten de lunga durata