Luni, 2 octombrie si marti, 3 octombrie 2006, de la orele 19.00, Institutul Cultural Roman (Bucuresti, Aleea Alexandru 38) va gazdui Zilele filmului rus.

Vor fi proiectate cinci filme documentare contemporane: Locul (2001), de Svetlana Vasilenko si Arkadi Kogan; Drumul unui ofiter rus (2005), de Anton Utkin ; Torjok si locuitorii sai (2005), de Maria Saprikina - luni, 2 octombrie; In cautarea lui Cehov (2003) de Alexei Sasin si Statia “Fericita” (2005), de Tatiana Donskaia - marti, 3 octombrie.

Filmele vor fi prezentate de criticul Valerian Sava. La eveniment vor participa cineastele Tatiana Donskaia si Maria Saprikina.

Svetlana Vasilenko (n. 1956) - scriitoare, scenarista si regizoare. Este presedinta Uniunii Scriitorilor din Federatia Rusa. A urmat Facultatea de Litere la Moscova. Nuvelele si romanele sale au fost traduse in mai multe limbi. Romanul sau Nebunul - Little Fool a fost nominalizat la Booker Prize si a fost declarat cel mai bun roman rusesc al anului 1998.

Locul (26’) - regia Arkadi Kogan, scenariul Svetlana Vasilenko - il are ca personaj pe Aliosa, un tanar cu deficiente intelectuale din Kapoustine-lar - localitate in care a fost lansata in 1947 prima racheta balistica.

Tatiana Donskaia, regizoare si scenarista, a absolvit Cursurile superioare de scenristica si regie (2005) si Scoala - Atelier MHAT (a Teatrului de Arta din Moscova) “Nemirovici-Dancenko” - sectia actorie de teatru si film.

Filmul sau documentar “Moscova in ‘41” - patru episoade - a fost distins cu Premiul I (pentru scenariu, regie si rolul moderatorului) la a patra editie a Teleforumului Euroasiatic (2001). Statia “Fericita” (60') relateaza momente din luna octombrie 1941, la Moscova. Tanara Marusia ii scrie scrisori iubitului ei soldat, a carui adresa nu o stie.

Maria Saprikina, regizoare si scenarista. Laureata a premiului pentru cel mai bun film de scurt-metraj la festivalul international de film documentar „Cinema du reel” (Paris 2004), cu filmul „ Pe marginea ingusta a existentei” (2002).

Torjok si locuitorii sai (2005), patru episoade de cate 26 min (va fi proiectat primul episod), este un serial „despre iubire si ura” in orasul natal al poetului Alexander Sergheevici Puskin. La ICR va fi proiectat primul episod al serialului, intitulat A 5-a statie, o poveste despre mariajul dintre Sveta si Valera. Pentru Valera, Sveta, mai tanara cu 20 de ani decat el, este a cincea sotie.

Alexei Sasin - regizor, scenarist si scriitor. In cautarea lui Cehov (52') este povestea unui actor contemporan care nu il “simte” pe Cehov, dar isi doreste sincer sa il inteleaga si sa il gaseasca.

Anton Utkin - regizor. Drumul unui ofiter rus (44') este un film despre viata legendarului Denikin, ofiter in Armata Alba.

Evenimentul este organizat de ICR in parteneriat cu Fundatia Dostoievski si cu postul de televiziune TVR1.